Skellefteå belönad Access City Award 2017

I dag presenterades resultatet av Access City Award 2017. Första pris gick till den engelska staden Chester i Storbritannien. Andra och tredje pris gick till Rotterdam, Nederländerna och Jürmala i Lettland. Skellefteå var en av sju städer som gick vidare till final.

Skellefteå kommun belönades med ett särskilt hedersomnämnande för sitt arbete att skapa arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning.

”Skellefteå har gjort ett gott arbete och visat hur tillgänglighet kan användas som ett strategiskt verktyg i den kommunala planeringen. Men Chester är en värdig vinnare av Access City Award. Det är en stad med en gammal stadskärna med hög stadsmur. Det är en situation som kräver smarta lösningar i låsta lägen.”, säger Jonas Andersson, utredare på Myndigheten för delaktighet och ordförande i den svenska Access City Award juryn.

EU-kommissionär Marianne Thyssen ledde prisceremonin, som skedde i anslutning till dagens konferens för att uppmärksamma den Europeiska dagen för personer med funktionsnedsättning. Sammanlagt delades sex priser ut.

Även städerna Lugo, Spanien och Alessandria, Italien fick vars ett hedersomnämnande; Lugo för att använda tillgänglighet enligt konceptet ”smart city” och Alessandria för att arbeta med tillgänglighet ”trots svåra ekonomiska tider”.

Access City Award är en del av EU:s initiativ att skapa ett Europa utan hinder. Priset delas ut till den europeiska stad som har arbetat mest framgångsrikt för att göra staden tillgänglig för personer med funktionsnedsättning och äldre. 

Sedan starten år 2010 har Sverige vunnit två gånger (Borås 2015 och Göteborg 2014). År 2013 var Stockholm en av finalisterna. Och nu kan vi även lägga ett hedersomnämnande till resultatet.

Publicerad: 2016-11-29