Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen
Svart assistanshund hjälper sin förare att plocka upp en röd plånbok.

För att få veta exakt vad som ingår i en utbildning och vilka krav som ställs måste intresserade vända sig direkt till de aktörer som utbildar och examinerar assistanshundsekipage.

Eftersom aktörerna tillämpar olika standarder så har de också olika symboler och färger på assistanshundens täcke. Det kan ibland vara utmanande när man rör sig ute med hunden och ansvariga för olika verksamheter inte känner igen den symbol assistanshunden bär. Detta kan exempelvis ske inom kollektivtrafiken, färdtjänsten, sjukvården och i olika affärer och restauranger. 

Det kan förekomma ”egentillverkade” täcken för hundar som inte är godkända assistanshundar. Problemet är dock begränsat och därför bör olika samhällsaktörer ha en öppen attityd även om de inte tidigare sett ett vist täcke.  De flesta assistanshundsförare kan också på en fråga redogöra för vilken aktör som har godkänt deras hund och visa ett id-kort som aktören utfärdat.

Var en assistanshund får vara

Förbud mot diskriminering

Hos Diskrimineringsombudsmannen finns det information om vad verksamhetsansvariga behöver göra för att inte riskera att diskriminera person­er som använder ledar- eller assistans­hund.

Ledar- och assistanshundförares skydd enligt diskrimineringslagen hos Diskrimineringsombudsmannen

Varför är det så olika mellan aktörer?

En anledning till att olika aktörer gör på olika sätt är att assistanshundsverksamheten är oreglerad i Sverige. Det finns inte någon myndighet som har det yttersta ansvaret. En annan anledning är att det inte finns en gemensam standard som alla aktörer i branschen följer. Även i andra länder används olika standarder parallellt.

Det är alltså de aktörer som examinerar assistanshundsekipage på marknaden som själva avgör hur utbildningarna ska utformas och vilka krav som ska ställas för att hunden ska vara godkänd och ha rätt att bära aktörens tjänstetäcke för assistanshundar och id-kort. 

De större assistanshundsaktörerna i Sverige är erfarna, och de assistanshundar de utbildar är välutbildade och välfungerande hundar. 

Standardisering av assistanshundar

Det finns några standardiseringsorgan som tillsammans med assistanshundsaktörer runt om i världen arbetar för att standardisera verksamheten med assistanshundar. 

Här följer ett par exempel på standardiseringsorganisationer som svenska assistanshundaktörer är anslutna till.