Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök Kontakta ledarhundsverksamheten Om webbplatsen

Villkor för att få rätt att disponera en ledarhund

För att få rätt att disponera en ledarhund behöver fem villkor vara uppfyllda. Villkoren står i lagen om dispositionsrätt till ledarhund.

Dispositionsrätt betyder att en person utan äganderätt får inneha och nyttja en ledarhund. MFD har i uppgift att pröva om de som ansöker om dispositionsrätt uppfyller dessa villkor. Här följer de fem villkoren med en kort förklaring till vad de innebär.

De fem villkoren för dispositionsrätt

För att få en ansökan om dispositionsrätt till ledarhund beviljad behöver den sökande uppfylla följande fem villkor. 

  1. är minst 18 år
  2. är bosatt i Sverige
  3. har en synnedsättning som innebär avsaknad av ledsyn
  4. har behov av och kan använda en ledarhund som förflyttningshjälpmedel
  5. kan ge hunden god omsorg och goda levnadsvillkor.

Minst 18 år

Den som får rätt att disponera en ledarhund ska själv kunna ge hunden god omsorg och goda levnadsvillkor. Vid 18 år kan man förvänta sig att sökande har förmåga att ta det ansvar som krävs för att ta hand om och träna hunden.

Bosatt i Sverige

Ledarhunden är statens egendom. För att staten ska ha möjlighet att råda över sin egendom och ha kontroll över hunden behöver den befinna sig i Sverige. Bland annat vill staten kunna förhindra att ledarhunden far illa eller orsakar skador.  

Andra skäl för att ledarhundsföraren ska vara bosatt i Sverige är att kontakterna mellan MFD, föraren och hunden ska kunna ske löpande, att ekipaget kan delta på ledarhundsverksamhetens kurser och utbildningar och att hunden vi behov ska få behövlig veterinärvård.

När MFD prövar kravet på bosättning i Sverige gör myndigheten en självständig bedömning och väger in flera olika omständigheter. Ett exempel är var föraren är folkbokförd, men det kan också handla om var personen är stadigvarande bosatt samt har sina personliga och ekonomiska intressen. 

Om en ledarhundsförare under en begränsad period vill studera eller arbetar utomlands behöver det inte innebära att föraren i lagens mening inte längre inte är bosatt i Sverige. 

Synnedsättning som innebär avsaknad av ledsyn

Villkoret att den sökande har avsaknad av ledsyn betyder att personen inte kan orientera sig på en främmande plats med hjälp av synen. Detta villkor gäller också för personer med dövblindhet. 

En optiker på syncentral eller ögonläkare intygar att villkoret uppfylls av den sökande. 

Behov av och kan använda ledarhund som förflyttningshjälpmedel

Ledarhunden är ett förflyttningshjälpmedel. För att få disponera en ledarhund behöver föraren ha ett behov av det och kunna använda hunden som förflyttningshjälpmedel. 

MFD undersöker detta villkor, dels genom intyget om orienterings- och förflyttningsförmåga som behandlande personal på syncentralen skickar in till myndigheten, och dels genom att ledarhundsverksamheten hos MFD gör ett hembesök. 

Kan ge hunden god omsorg och goda levnadsvillkor 

Det är ledarhundföraren själv som har ansvarar för att ge hunden omvårdnad så att den har god omsorg och goda levnadsvillkor. Det innebär till exempel att som förare själv kunna ge ledarhunden foder, rastning och löpande skötsel i den omfattning hunden behöver. 

Föraren är också ansvarig för att följa bestämmelserna i djurskyddslagen, så som att ge hunden tillräcklig tillsyn och tillräckligt med foder och vatten som är av god kvalitet.

MFD gör ett hembesök och upprätta ett protokoll där det framgår om myndigheten anser att sökanden uppfyller detta krav. 

MFD:s föreskrifter om dispositionsrätt för ledarhund

MFD får skriva föreskrifter för 

  • vilka uppgifter och intyg som ska ges in i samband med en ansökan om dispositionsrätt till ledarhund, 
  • veterinärvård och hälsokontroller för ledarhundar.

Myndigheten för delaktighets föreskrifter om dispositionsrätt för ledarhund 

Om föreskrifter

Föreskrifter är – liksom övriga författningar – bindande regler som gäller generellt. För att en myndighet ska kunna utfärda föreskrifter krävs ett bemyndigande från regeringen.