Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök Kontakta ledarhundsverksamheten Om webbplatsen

Innan ledarhunden flyttar in

För att ledarhunden ska få en trygg och bra start hos dig finns det saker du behöver göra innan ledarhunden flyttar in. Här kan du läsa vilka formella och praktiska förberedelser du behöver göra eller tänka igenom innan din hund kan flytta in.

Det är samma förberedelser för alla förare, oavsett om du har haft ledarhund tidigare eller om det är första gången. Om det visar sig att du inte är klar med dina förberedelser kan leverantören avvakta med att lämna över hunden tills allt är klart. 

Du kan börja dina förberedelser när du har fått dispositionsrätt eller väntar på att bli tilldelad en ledarhund. 

Tilldelningen av ledarhund och hur den går till

Skriv på ansvarsförbindelsen

För att du ska kunna bli tilldelad en ledarhund behöver du först skriva på ansvarsförbindelsen som MFD skickar till dig. En ledarhund ägs av MFD, men du som förare tar hand om och ansvarar för hunden.

Ansvarsförbindelsen beskriver vilket ansvar och vilka skyldigheter du har som ledarhundsförare och vad MFD ansvarar för. När du har skrivit på ansvarsförbindelsen och tagit emot din hund är det du som är ansvarig för att hunden mår bra och får den skötsel och vård den behöver. 

Ansvarsfördelningen mellan MFD och föraren

Välj en husveterinär

Välj en veterinärklinik som blir din ”husveterinär” under ditt och hundens arbetsliv. Meddela MFD vem som blir din "husveterinär". Det går bra att byta veterinär i framtiden om det finns behov av det. 

En veterinärklinik som ska behandla en ledarhund ska auktorisera sig hos MFD. Det betyder att kliniken

  • svarar mot ett antal grundläggande krav
  • är registrerad hos ledarhundsverksamheten.

Du behöver säkerställa att den veterinärklinik du väljer registrerar sig hos MFD. Bor du på ett ställe där det finns flera andra ledarhundsförare kan kliniken redan vara ansluten. Kontakta MFD så kan vi kontrollera om din klinik redan är registrerad.  

Du kan hänvisa veterinären till följande webbsidor där det finns utförlig information och kontaktuppgifter till MFD för frågor. 

Information till veterinärer om ledarhundar

Ansöka om auktorisation för veterinära tjänster för ledarhund

Se över dina försäkringar

Kostnader för ledarhundens veterinärvård och mediciner täcks av MFD. Därför behöver du som ledarhundsförare inte ha någon hundförsäkring. Däremot är du ansvarig för vad hunden gör, och kan bli ersättningsskyldig om hunden förstör något.

Du behöver också säkerställa att hunden har ett reseskydd om du vill resa utomlands. 

Hemförsäkring

Se över din hemförsäkring så kan du undvika stora kostnader om din ledarhund i någon situation orsakar skada. I de flesta hemförsäkringar finns ett skydd som täcker sådana oförutsedda händelser. 

Reseskydd för hunden

När du vill resa utomlands med din ledarhund behöver du säkerställa att du har ett reseskydd som täcker veterinärkostnader om hunden skulle bli sjuk.

Utse en anhörigkontakt

Utse en person som ledarhundsverksamheten kan kontakta om den inte får tag på dig. Det kan vara en person inom familjen, den närmaste släkten eller en närstående vän. Meddela MFD vem som blir din anhörigkontakt. 

Utse en jourperson

Utse två eller fler personer som är beredda att ta hand om ledarhunden en kortare period om något akut skulle hända med dig. Meddela MFD ditt val av jourperson/-er. 

Det kan också vara bra att tänka igenom vem du kan använda som hundvakt i vardagen. 

Välj ut och träna in vanliga sträckor

Hundar behöver daglig motion för att må bra. Därför behöver du redan innan du har fått hunden välja ut minst tre  olika sträckor som är lämpliga för promenader. 

Innan hunden kommer behöver du lära dig att navigera de sträckor du har valt ut. Du kan vända dig till din syncentral för att få stöd med att träna in dessa sträckor utan ledarhund. 

När du blir tilldelad en ledarhund behöver du gå igenom de valda sträckorna med en instruktör. Instruktören kommer att hjälpa dig och ledarhunden att lära er navigera dessa sträckor tillsammans

Tänk på detta när du väljer ut promenadsträckor:

  • Välj sträckor som är olika långa. Då kan du variera era promenader. En ledarhund bör motionera sammanlagt minst fem kilometer om dagen.
  • Välj minst två sträckor som är längre och lite utmanande för hunden. Dessa sträckor ska ge hunden tillfälle att använda sina kunskaper på ett aktivt sätt. För att behålla sina kunskaper behöver hunden gå en sådan sträcka varje dag.
  • En av sträckorna kan exempelvis vara den till skola eller arbete. Om du och hunden åker kollektivt en stor del av sträckan kan ni hoppa av tidigare för att ge hunden möjlighet att motionera.
  • Välj en plats i din närmiljö där hunden kan springa fritt en gång i veckan. Välj en plats som du bedömer är så säker som möjligt. Varje gång din hund är lös ute och inte har sele eller koppel ska den ha på sig sin rastklocka.

Träna rutter utan ledarhund

Platser för den dagliga lydnadsträningen

Du behöver fundera igenom var du och hunden kan göra daglig lydnadsträning som inkallning, träna på att stanna kvar och gå fot. Det kan vara i bostaden eller på en av era promenadsträckor.

Tips! Läs eller lyssna på den digitala kursen om Allmän hundkunskap för ledarhundsförare

Kursen allmän hundkunskap för ledarhundsförare

Tillbehör och foder

Med din ledarhund följer ett startpaket med exempelvis säng, filt, matskålar, koppel, halsband och rastklocka. Du och leverantören kommer också att prova ut en sele och en båge som är i rätt längd för dig och som passar hunden. Det är inte tillåtet att köpa en annan sele än den som är utprovad utan att först vara överens med ledarhundsverksamheten om detta.

Leveransen av ledarhund

Ledarhundens vita sele

Du får i övrigt självklart ge din hund hur mycket andra tillbehör och leksaker som du vill och tycker den behöver.

Du är själv ansvarig för att köpa foder till din hund. Vid tilldelningen ger leverantören dig information om vilket foder hunden fått innan den kommer till dig. Du kan fortsätta med detta foder eller byta om du tycker något annat är bättre, men detta bör inte ske den första tiden. Kontakta ledarhundsverksamheten för tips och råd om du är osäker.

Foder till ledarhunden

Skaffa matrutiner

Du behöver vara noga med var du förvarar matsäckar så att hunden inte kan komma åt dem. Det kan vara förenat med livsfara om en hund får tillfälle att äta direkt ur en fodersäck.

Ledarhunden är tränad att inte tigga, ta mat från bord och bänkar eller slicka i diskmaskiner. Med de lär snabbt om möjligheten ges. Det beror alltså i stor utsträckning på dig hur disciplinerad din hund fortsätter att vara. 

Eftersom det som synskadad ibland är svårt att veta vad hunden tar sig för kan regler för hunden göra det enklare. Det kan exempelvis vara att hunden inte ska

  • vara i köket om den inte får särskilt tillåtelse
  • ligga med vid matbordet utan ligga vid sidan om.
  • få mat någon annanstans än vid sin matplats. Man kan också tänka på att inte ställa ut mat obevakat.

Att hålla hunden utanför köket är också skönt när olyckan är framme och man själv råkar tappa något som går sönder. Då behöver man inte oroa sig för att hunden får glas i tassarna eller slickar i sig något olämpligt innan man hunnit städa undan. Man slipper också risken att snubbla på hunden när man lagar mat eller bär varma saker. 

Hundsäkra ditt hem

För att undvika olyckor behöver du kolla igenom din bostad och plocka undan saker som kan vara farliga för din hund. Plocka gärna undan följande saker:

  • Rengöringsmedel och kemikalier: se till att inte ha rengöringsmedel eller kemikalier på golvet i exempelvis badrum eller kök. Ställ undan dessa produkter så att hunden inte kommer åt dem.
  • Matrester och sopor: se till att förvara skräp och sopor på ett sätt som gör att hunden inte kommer åt dem. 
  • Kablar och sladdar: försök att gömma lösa sladdar eller bunta ihop dem för att undvika olyckor. Dels kan hunden dra ner elektronik om den fastnar i kablar, dels kan den få en elektrisk stöt.
  • Lösa föremål i hundens höjd: ledarhundar är relativt stora och kan slå ner inredning eller andra föremål som ligger löst i hundens höjd. Plocka gärna undan sådana saker för att undvika olyckor.

Andra förberedelser i hemmet

Bestäm var hunden ska ha sin bädd och huvudsakliga plats att vila i hemmet. Välj en plats som är lugn, men där hunden också kan ha uppsikt över vad som händer i hemmet.

Att ha hund innebär ofta att du behöver nya städrutiner, då hundar drar in smuts och fäller hår. Några tips på vad du kan förbereda är:

  • Se till att lägga en större dörrmatta innanför dörren där du kan torka av hundens tassar och mage innan ni går in i bostaden.
  • Välj ut ett ställe i bostaden som är lätt att städa där du kan borsta hunden för att få bort en del hår.

Kom ihåg-lista!

Här listar vi några viktiga förberedelser du behöver göra innan din ledarhund kan flytta in.