Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök Kontakta ledarhundsverksamheten Om webbplatsen

För att kunna hålla koll på om din ledarhund är frisk och identifiera avvikelser är det viktigt att du tidigt lär dig hur hunden känns och hur den luktar när den är frisk.

Päls

Hundar har olika sorters päls, beroende på ras. Labradorer, som är den vanligaste typen av ledarhund nuförtiden, har en päls som består av ett lager underull med täckhår ovanpå. Underullen håller hunden varm under vintern och hjälper att hålla temperaturen nere på sommaren. Exakt hur pälsen ser ut är individuellt, vissa ledarhundar har tjock päls, nästan lite lockigt hår, medan andra har tunn päls.

De flesta hundar fäller päls två gånger per år, under vår och höst. En del hundar fäller dock året runt.

Du kan underhålla hundens päls genom att:

  • Borsta pälsen regelbundet för att få bort döda hårstrån och undvika tovor. Borstar som är anpassade för hundens päls finns i djuraffärer eller hos veterinär. Borstning är också ett bra tillfälle att kolla igenom hundens kropp.
  • Bada hunden ungefär två gånger om året. Det kan vara bra att göra på våren och hösten när hunden fällt som mest. När du badar hunden ska du använda ljummet vatten och hundschampo som är skonsamt mot huden. Om hunden rullat sig i något som luktar illa kan du behöva bada den.

Bidrag till pudelklippning

Pudlar behöver bli klippta regelbundet. Du kan få bidrag till en så kalla lammtrimning fyra gånger per år. 

Klor

Se till att hunden får sina klor klippta ungefär en gång i månaden. Du kan få hjälp med kloklippning i vissa djuraffärer eller hos veterinär. Kloklippning är något du dom förare står för. 

Så här vet du att det är dags att klippa klorna:

  • Lyssna på när hunden går på golvet hemma – om det låter som ”klipp-klapp” är det dags att klippa klorna.
  • Känn på klorna – för långa klor blir rundade och kännas nästan som en liten fågelnäbb.

Mellan två kloklippningstillfällen kan du underhålla klorna genom att använda en fotfil och försiktigt fila hundens klor.

Det är viktigt att hundens klor inte blir för långa då detta kan leda till olyckor. Vanligaste olyckan är kapselbrott där hunden bryter klon. Kapselbrott är smärtsamt för hunden och gör att den blir sjukskriven och inte kan arbeta under en period.

Tänder

Du behöver undersöka hundens tänder regelbundet för att upptäcka eventuella besvär. 

Ha för vana att känna och lukta din hund i munnen. Hundens andedräkt luktar inte alltid gott, men lukten blir sämre om hunden har exempelvis fått tandköttsinflammation eller om något fastnat i tänderna.

För att hålla hundens tänder friska och upptäcka förändringar ska du borsta tänderna regelbundet, helst en gång om dagen. Det finns speciella hundtandborstar som du kan köpa i djurbutiker eller hos veterinär. Det viktiga är inte hur länge du borstar, utan att du gör det. Gör tandborstning till en mysig stund några minuter om dagen, där du samtidigt kan känna på hundens kropp.

För att hålla hundens tänder friska kan du också ge den ett litet mellanmål som en morot eller ett tuggben. Hunden rengör sina tänder när den tuggar.

Öron

Problem med öronen är en vanlig orsak till att en ledarhund behöver uppsöka veterinär. 

När det gäller öronen behöver du ha som vana att både känna och lukta på dem. Genom att lukta hunden i öronen kommer du att känna en avvikande lukt från exempelvis svamp i örat eller öroninflammation.

Utöver lukt är andra tecken på öronbesvär att hunden gör ljud när du rör örat. Om du känner eller om en seende person berättar för dig om att ena örat ligger platt, kan det också vara ett tecken på besvär.

Du kan förebygga öronbesvär genom att hålla öronen rena och torra och på så sätt minska risken för svampväxt.

Rengör hundens öron genom att torka ur dem två-tre gånger i månaden. Använd inte starka medel för att rengöra öronen och rengör inte för ofta, eftersom det också kan leda till besvär.

Om hunden får besvär med öronen bör den undersökas av veterinär.

Ögon

Hundar har känsliga ögon och kan, precis som människor, drabbas av exempelvis ögoninfektioner eller att något fastnar i ögat. Känn runt ögonen så att det inte rinner mer än vanligt. Lite sekret från ögonen på morgonen är däremot normalt.

Andra tecken på ögonbesvär är att hunden kniper med ögat eller inte låter dig röra på ögonlocket.
Om hunden får besvär med ögonen bör den undersökas av veterinär.