Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök Kontakta ledarhundsverksamheten Om webbplatsen

Fakta om ledarhundar

Ledarhundar är specialdresserade hundar som arbetar för att göra det lättare för personer med grav synnedsättning eller blindhet att ta sig fram. Ledarhundar är hjälpmedel som staten tillhandahåller på vissa villkor.

En grå pudel med ledarhundssele ligger på vit ryamatta.

Ledarhundar lär sig att samarbeta med sina förare genom särskilt utformad dressyr och träning. De är tränade att leda förbi hinder och visa föraren var det finns trappor, stolpar, kanter, övergångställen med mera. De kan också hämta saker åt föraren. En ledarhund är tränad att vara lyhörda för förarens kommandon, även i trängda lägen. 

Det är i första hand ledarhundens förare, inte hunden, som hittar till olika platser. Hundarna kan lära sig kända sträckor, men det är föraren som styr och kontrollerar vägvalen. Därför måste en ledarhundsförare kunna orientera sig där de bor och arbetar. Det kan innebära en hel del träning. 

Filmen: Ledarhundar - ett levande hjälpmedel

Ledarhundar är levande hjälpmedel för personer med grav synnedsättning eller blindhet. I filmen får du veta mer om hur ledarhunden arbetar och vad du ska tänka på när du möter ett ledarhundsekipage.

Att möta en ledarhund

Det är viktigt att inte störa ledarhundar som arbetar genom att klappa eller prata med dem. När ledarhunden arbetar bär den en vit ledarhundssele. Men det är alltid bra att ge sig tillkänna för föraren. Särskilt om man har en hund med sig. 

Ledarhundens vita sele

Förflyttningshjälpmedel och statlig förmån

Ledarhundar är förflyttningshjälpmedel och en förmån som staten tillhandahåller på vissa villkor. Genom ledarhundsverksamheten hos MFD kan personer med grav synnedsättning få rätt att disponera en ledarhund som förflyttningshjälpmedel. 

Ledarhundsverksamheten är en del i att uppfylla målen för funktionshinderspolitiken. Möjligheten att ha en ledarhund som förflyttningshjälpmedel ökar självständigheten och minskar behovet av stöd och hjälp i andra former.

Det är staten som äger ledarhundarna och ledarhundsförarna har fått rätt att inneha och nyttja hunden. Men en hund är inte ett föremål som andra hjälpmedel och därför har förarna också ansvar för sådant som vanligen är hundägarens ansvar så som omvårdnad och att ha hunden under kontroll. 

Ansöka om ledarhund

Hundar som blir ledarhundar 

Idag finns cirka 265 ledarhundar i tjänst i Sverige. För att passa som ledarhund behöver hunden vara samarbetsvillig, ha ett lugnt kynne och vara duktig på passivitet.

De flesta är labradorer, men det finns också någon storpudel och schäfer. Kraven på hundleverantörerna och hundarna är omfattande.

Siffror

  • I Sverige finns det cirka 265 ledarhundsekipage.
  • Det är cirka 90 procent av ledarhundarna som är labradorer.
  • Varje år köper ledarhundsverksamheten in 30 - 40 nya ledarhundar.