Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök Kontakta ledarhundsverksamheten Om webbplatsen

Träna rutter utan ledarhund

När en blivande förare har ställt sig i kö för ledarhund är det viktigt att börja träna in de rutter som personen förväntas kunna vid tilldelningen av hund.

Du behöver därför tillsammans med föraren kartlägga behov av rutter, rekognosera rutter och träna rutter tillsammans med den blivande ledarhundsföraren. Om behov av rutter förändras kan detta steg behövas även för redan erfarna förare.

Kartlägg behovet av rutter

Du och den blivande ledarhundsföraren kartlägger först för vilka vardagsrutter personen har behov av att orientera och förflytta sig mellan. Det kan vara vardagsrutter till och från arbete, skola, affär eller liknande. Därutöver behövs rutter för rastning. 

MFD ställer krav på att en förare ska behärska minst tre rutter som är minst tre kilometer långa. Detta är viktigt för att hunden ska få tillräckligt mycket stimulans dagligen och upprätthålla sina kunskaper som ledarhund.

Kartläggningen sker genom samtal eller besök i förarens närmiljö. Ett tips är att fråga föraren om några invanda rutter som föraren använder ofta för att förflytta sig utan hund. Ha utgångspunkt i dessa rutter och förläng dem vid behov. Det är viktigt att de rutter som tränas in erbjuder olika miljöer och utmaningar för förare och hund.

Rekognosera och inventera rutter

När behoven kartlagts behöver du undersöka och inventera rutter ur ett ledarhundsperspektiv. Det kan vara skillnad i val av sträckor om den blivande ledarhundsföraren ska gå med käpp eller med ledarhund.

Första gången kan du rekognosera antingen tillsammans med den blivande ledarhundsföraren eller själv.

I filmen ”Att förbereda för ledarhund – reka sträckor” kan du se hur det går till. Filmen utgår från en blivande ledarhundsförare som ska få ledarhund för första gången.

Att förbereda för ledarhund - Del 1, Reka sträckor

Lägg in en beskrivning i youtube och kopiera in den här!

Videoalternativ:

 

De rutter som behöver rekognoseras och inventeras är

  • Sträckor för att rasta hunden
  • Motionsrundor som används flera gånger per vecka
  • Återkommande vardagsrutter till och från arbete, skola, affär och så vidare
  • Plats som erbjuder trygg lösrastning av hunden minst någon gång per vecka. Denna plats kan i vissa fall kräva en bussresa eller liknande för att nås.

Ofta har den blivande ledarhundsföraren bra tips på lämpliga sträckor för vardagsrutter och rutter för att rasta och motionera hunden. Tänk också på att sträckor för att rasta hunden och motionsrunda delvis kan bestå av vardagsrutterna. Till exempel kan en motionsrunda vara vägen till/från arbete om sträckan är 3 kilometer eller mer.

Sträckor för att rasta hunden behöver inte vara lika långa som motionsrundan. Men rastrundor behöver innehålla en eller flera bra platser att rasta på. Ibland passar det bra att rastrundan börjar precis utanför hemmet, andra gånger behöver ekipaget gå en bit i sele först för att komma till en lämplig plats för rastning.

Det kan behövas flera rastrundor, till exempel en vid hemmet och en vid arbete eller skola. Den blivande ledarhundsföraren ska självständigt kunna förflytta- och orientera sig med vit teknikkäpp på sträckan där hunden rastas. 

Det är inte alltid bra att använda hundrastgårdar som rastplats för att undvika de oförutsedda händelser som kan uppstå i lek med främmande hundar. Lek med främmande hundar är något som föraren ska vara sparsam med. 

Träna rutter med blivande ledarhundsförare

När sträckorna har rekognoserats påbörjas träningen tillsammans med den blivande ledarhundsföraren. Tänk på att personen ofta kan rutten sen tidigare och anpassa träningen efter det. Fokusera på det som blir nytt ur ett ledarhundsperspektiv.

Vid ledsagning är det bra att ledsaga personen i den takt som föraren kommer att gå med hunden för att skapa ”tidsminnen” mellan hållpunkter.

I filmen ”Att förbereda för ledarhund – öva sträckor med patient” kan du se hur det går till.

Filmen utgår från någon som ska få ledarhund för första gången. Har den blivande ledarhundsförare haft ledarhund tidigare är det bra att utgå från tidigare erfarenheter och kunskap. Fråga alltid den blivande ledarhundsföraren om vilket stöd som önskas från dig.

Att förbereda för ledarhund - Del 2, Öva sträckor med patient

Lägg in en beskrivning i youtube och kopiera in den här!

Videoalternativ:

Tips när du tränar rutter med ledarhundsföraren!

När du söker lämpliga rutter är det klokt att nyttja de nya möjligheterna som kommer med en ledarhund, exempelvis att ta sig över ett mindre torg. Det förutsätter dock att det finns bra riktmärken på den öppna platsen som ledarhundsföraren kan ge ledarhunden.

Hitta rutter där det går att hålla vänsterkant

Om det inte alls är käppvänligt på vänsterkanten är det viktigt att tala om för den blivande ledarhundsföraren, eftersom det är där ledarhundsekipaget kommer att gå när ledarhunden är med.

Lär er sträckan

Hundföraren behöver kunna och kunna peka ut riktningen för hunden vid de olika hållpunkterna. Därför är det viktigt att ledarhundsföraren lär sig att orientera och förflytta sig med vit käpp i området. Detta är också viktigt eftersom hunden kan vilja avvika från rutten och ta en annan väg.

Ge enbart stöd då behov finns

Precis som vanlig orienterings- och förflyttningsträning behöver den blivande ledarhundsföraren gå sträckan eller delsträckan själv. Du ger enbart stöd då behov finns.