Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Till sök Kontakta ledarhundsverksamheten Om webbplatsen

Rätten att disponera en ledarhund är reglerad i lagen om dispositionsrätt till ledarhund. I lagen står det bland annat att en person för att beviljas dispositionsrätt behöver 

  • ha en synnedsättning som innebär avsaknad av ledsyn
  • ha behov av och kunna använda en ledarhund som förflyttningshjälpmedel.

Villkor för att få rätt att disponera en ledarhund

Skriva intyg till ansökan

Syncentralen ansvarar för att intyga en sökandes synstatus och förmåga att självständigt kunna orientera sig med vit teknikkäpp. Intygen är en del av det underlag MFD behöver för att kunna fatta beslut om dispositionsrätt till ledarhund.  

Detta gör syncentralen genom att fylla i och skicka in två intyg till MFD. Det är viktigt att tydligt gå igenom resultatet och vad som står i intygen med den sökande innan intygen skickas till MFD. 

Vägledning till att skriva intyg till ledarhundsansökan

Ansökans handläggning

MFD:s handläggning av en ansökan kan starta när myndigheten har fått in en komplett ansökan  med intyg från syncentralen och andra bilagor. Under handläggningen tar MFD kontakt med den sökande och gör ett hembesök. MFD:s syfte med hembesöket är att bedöma om den sökande har förutsättning att orientera sig med hund och förmåga att sörja för en hund. 

Handläggningen tar normalt 3–5 månader. Om något är oklart i syncentralens intyg kontaktar MFD angiven kontaktperson på syncentralen för att få kompletteringar. Efter handläggningen kan myndigheten fatta beslut om dispositionsrätt.

Ansöka om ledarhund

I väntan på ledarhund

När en sökande har fått dispositionsrätt till ledarhund blir personen kallad till en introduktionskurs. Kursen syftar till att ge den sökande fördjupade kunskaper om vad orientering med hund innebär samt vad det innebär att ha ansvar för en hund generellt och en ledarhund specifikt.

Introduktionskursen är obligatorisk, men förare som har gått kursen i närtid behöver normalt inte gå om kursen. 

Efter introduktionskursen ska den sökande besluta sig för om det är aktuellt att ställa sig i kö för att få en ledarhund tilldelad. 

Tilldelningen av ledarhund 

Orienteringsträning under väntetiden

Tiden mellan att en sökande har ställt sig i kö för tilldelning av ledarhund och det att hunden är på plats varierar. Hur låg väntetid det blir beror på tillgången på ledarhundar och när det finns en lämplig ledarhund för berörd förare tillgänglig. Under denna väntetid ska den blivande föraren på olika sätt förbereda sig för hundens ankomst. 

MFD vill att förarna vid tilldelning av hund självständigt kan minst tre olika vägar som är lämpliga för hundpromenader. Förarna ska också känna till var det är lämpligt att rasta hunden och platser där de tryggt kan släppa hunden lös. För att säkerställa att dessa kunskaper är på plats behöver syncentralen på förarnas önskemål kunna ge orienteringsträning utan ledarhund för dessa rutter. 

Träna rutter utan ledarhund

Innan ledarhunden flyttar in

Träning för nya rutter

Även efter att föraren har fått sin hund kommer det att löpande uppstå behov av att träna in nya rutter. Det kan till exempel vara på grund av att ledarhundsföraren har bytt arbete eller flyttat, eller att ledarhundsekipaget behöver nya utmaningar och motionsrundor som utvecklar samarbetet mellan förare och ledarhund. Denna träning sker dock med utgångspunkt från de förutsättningar och tekniker som gäller vid orientering med hund.

Träna rutter med ledarhund