Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Att få det stöd man behöver

En rapport om hjälpmedel och delaktighet ur ett användarperspektiv.

Våren 2023 initierade MFD uppdraget Hjälpmedel och delaktighet, vilket resulterade i rapporten Att få det stöd man behöver - en rapport om hjälpmedel och delaktighet ur ett användarperspektiv.

Syfte

Syftet med uppdraget var att undersöka om personer med funktionsnedsättning får tillgång till hjälpmedel som underlättar oberoende, självbestämmande och självständighet, enligt inriktningen för funktionshinderspolitiken. 

Uppdragets omfattning

  • Beskriva hur hjälpmedelsförsörjningen fungerar utifrån den enskildes perspektiv, behov och förutsättningar
  • Tydliggöra möjligheten till förskrivning av hjälpmedel och konsumentprodukter samt identifiera utmaningar
  • Kartlägga hur EU-förordningen om medicintekniska produkter (MDR) har påverkat hjälpmedelsförsörjningen
  • Skapa en bild av innovation och utveckling inom hjälpmedelsförsörjningen
  • Identifiera eventuella glapp och möjliga lösningar, framförallt inom befintliga regelverk
  • Utifrån de resultat som uppdraget visar, lägga fram rekommendationer för att förbättra hjälpmedelsförsörjningen för hjälpmedelsanvändarna

Sammanfattning av resultat

Våra resultat visar att hjälpmedel är avgörande för hjälpmedelsanvändares delaktighet i samhället. Majoriteten av de användare vi har tillfrågat är nöjda med sitt eller sina hjälpmedel samtidigt som nästan hälften uppger att det finns hjälpmedel de önskat men inte fått. 

Det finns flera faktorer som gör det svårt för hjälpmedelsanvändare att få de hjälpmedel de behöver. Exempelvis uppger hjälpmedelsanvändare att de saknar tillräcklig information under förskrivningsprocessens olika delar.

Dessutom upplever många att uppföljningen, som är det sista delmomentet i förskrivningsprocessen, helt uteblir. Hjälpmedelanvändarna upplever även att regionernas sortiment är styrande och att förskrivare ogärna går utanför sortimentet, trots att det är möjligt.

EU-förordningen MDR

Vår kartläggning av regionernas tillämpning av den nya EU-förordningen MDR visar att förordningen medför flera positiva effekter för hjälpmedelsanvändarna.

MDR ställer högre krav på bland annat kvalitet och produktsäkerhet, vilket innebär att de produkter som förskrivs har genomgått kvalitetstester och riskanalyser i större utsträckning. 

Samtidigt finns negativa effekter av MDR som är viktiga att motverka. Kartläggningen visar att det finns en risk att regionerna blir mer restriktiva med att förskriva hjälpmedel som inte är medicintekniska produkter och med att tillåta specialanpassningar av hjälpmedel.

Följden av det kan vara att förskrivares möjlighet att möta den enskildes behov minskar. Kartläggningen visar även att införandet av MDR ytterligare har förstärkt att lokala riktlinjer, i avsaknad av nationella riktlinjer och styrning, får stor betydelse för hur förskrivningen av konsumentprodukter ser ut i olika regionerna.

Behov av större tydlighet

Utifrån kartläggningens resultat konstaterar MFD att det finns behov av större tydlighet och gemensamma kriterier för förskrivning av konsumentprodukter som hjälpmedel. Detta i syfte att motverka ojämlikheten över landet mellan hjälpmedelsanvändare med samma behov.

Det är iakttagelser som ligger i linje med rekommendationer som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys lämnade 2020.

Högre kostnader

Kartläggningen visar även att MDR:s krav på administration och certifiering innebär högre kostnader för företagen, vilket i sin tur kan komma att påverka utbudet av hjälpmedel negativt i och med att produkter försvinner från marknaden.

Särskilt hjälpmedelsanvändare som använder produkter som produceras av små och nischade företag riskerar att påverkas negativt. Att övergångsbestämmelser fortfarande gällde under kartläggningen gör det dock svårt att förutspå hur marknaden kommer att reagera framöver.

Innovation viktigt

MFD anser att det är viktigt att främja innovation och utveckling inom hjälpmedelsområdet. Vår kartläggning visar att regionerna kan arbeta på flera sätt för att främja innovation och motverka hinder.

För att säkerställa att nya och innovativa lösningar når sin marknad är det exempelvis viktigt att förskrivare har en god uppfattning om vilka hjälpmedel som finns, både inom och utanför sortimentet.

Utrymme för regionerna att utvecklas

Kartläggningen visar även att det finns utrymme för regionerna att utveckla sitt arbetssätt vad gäller offentlig upphandling. Exempelvis genom att bli bättre på att ställa funktionskrav i upphandling av hjälpmedel, något som Upphandlingsmyndigheten lyfter fram som en förutsättning för att lyckas nå innovativa lösningar på komplexa problem.

Även bättre samverkan inom regionerna och involvering av hjälpmedelsanvändarna är sätt att främja innovation och utveckling inom hjälpmedelsområdet.

Nationell styrning efterfrågat

Under uppdragets gång har MFD noterat en generell efterfrågan på tydligare nationell styrning och samlad kunskap för hjälpmedelsområdet, både från förskrivare, hjälpmedelsanvändare, funktionshindersorganisationer och innovationsaktörer.

Utifrån våra resultat ser vi att flera aktörer kan vidta åtgärder inom ramen för nuvarande lagstiftning för att förbättra tillgången till ändamålsenliga hjälpmedel för hjälpmedelsanvändarna.

Publikationstyp
Rapport

Utgivningsår
2024

Antal sidor
98

Artikelnummer
2024:19

ISBN (digital)
978-91-988780-8-0 (pdf)