Publicerad:
Ny rapport belyser funktionshinderpolitikens genomförande
MR-Institutet publicerar rapporten "Allt ifrågasätts" som baseras på svar från Rivkraft-panelen, där personer med funktionsnedsättning delat med sig av sina erfarenheter och kunskap.
– Rapporten är ett värdefullt kunskapsunderlag som ger kött och blod till FNs: rekommendationer, säger Emma Melander Borg på MR-Institutet.
Som en del av lanseringen av rapporten arrangerar MR-Institutet ett kunskapsseminarium där Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall, funktionhindersorganisationerna, Malin Ekman Aldén generaldirektör på MFD och andra tonsättande aktörer deltar.
Seminariet tar avstamp i rapporten "Allt ifrågasätts" och belyser läget för funktionshinderskonventionens genomförande i Sverige och finns att följa eller se i efterhand på YouTube.
Fokus: Funktionsrätt - YouTube
Bakgrund till rapporten
År 2022 genomförde MR-Institutet en undersökning för att kartlägga om människor känner till sina rättigheter. I denna gick det inte att urskilja hur situationen ser ut för personer med funktionsnedsättning och denna insikt ledde till att de behövde komplettera sin kunskap för att få in ett starkare funktionsrättsperspektiv.
De kontaktade därför MFD och bad om att få samarbeta med Rivkraft-panelen som MFD:s kunskapspanel som uteslutande består av personer med funktionsnedsättning.
– Vi har ett särskilt uppdrag att främja rättigheter för personer med funktionsnedsättning, och för att kunna göra det måste vi ha rätt underlag, säger Emma Melander Borg.
Engagemanget från panelen överväldigande
Frågorna som ställdes till Rivkraft-panelen fokuserar på tre områden; Personer med funktionsnedsättnings kunskap om mänskliga rättigheter, deras erfarenheter av att utkräva sina rättigheter och upplevelser av hot mot mänskliga rättigheter i Sverige.
– Vi fick enormt värdefull information och otroligt många fritextsvar. Vi hade inte räknat med detta engagemang och var tvungna att ta in en konsult för att gå igenom materialet eftersom vår tid inte räckte till för att hantera det, säger Emma Melander Borg.
Svaren visade att det är tydligt att många med funktionsnedsättning har låg kunskap om hur man kräver ut sina rättigheter och vad man kan göra om de kränks.
– Svaren ger oss en tydligare bild av svårigheterna människor möter och behovet av att öka kunskapen om sina rättigheter hos personer med funktionsnedsättning. Samtidigt ser vi samhällets ansvar i att utveckla våra system.
Trots att undersökningen inte är statistiskt säkerställd ger den viktig insikt om hur situationen ser ut för personer med funktionsnedsättning idag. Den kan också fungera som ett framtida verktyg för att följa utvecklingen.
Något som Emma tycker framgår tydligt i undersökningen är att Funktionsrättskonventionen ännu inte är genomförd i Sverige, och att personer med funktionsnedsättning fortfarande inte har samma rättigheter som andra.
– Svaren är väldigt motiverande, säger Emma, de ger oss ett starkare syfte att kämpa vidare för förändring för svaren från panelen visar att vi måste göra mer.
Framtida utmaningar och vägen framåt
När det gäller framtida utmaningar inom funktionsrättsområdet och mänskliga rättigheter kommer MR-Institutet att fortsätta arbeta i nära samarbete med funktionsrättsorganisationer.
– I det fortsatta arbetet kommer vi att samverka med funktionsrättsorganisationerna för att processa hur vi kan gå framåt. Men många av dessa frågor ligger på systemnivå, och här måste även staten inkludera funktionsrättsorganisationerna, säger Emma. Underlaget från Rivkraft ger oss konkreta exempel som vi kan lyfta fram i vår dialog med staten
Råd till andra aktörer om aktiv involvering
Till andra organisationer eller offentliga aktörer som vill arbeta med aktiv involvering ger Emma ett tydligt råd:
– När man arbetar med funktionsrätt måste man involvera dem som berörs. Vi uppmuntrar till aktiv involvering eftersom det är nödvändigt. Det är där kärnan och kompetensen finns. De bästa prioriteringarna görs där.
Rapporten finns att läsa på MR-Institutets webbplats.
Allt ifrågasätts – Institutet för mänskliga rättigheter (mrinstitutet.se)