Publicerad:
Behov inom hjälpmedelsområdet lyfts i ny rapport
MFD lanserar en rapport om hjälpmedel och delaktighet ur ett användarperspektiv. Den belyser utmaningar och möjligheter inom hjälpmedelsområdet.
MFD:s rapport "Att få det stöd man behöver - En rapport om hjälpmedel och delaktighet ur ett användarperspektiv" visar att digitalisering och innovation skapar möjligheter att förbättra utbudet av hjälpmedel och anpassa lösningar efter användarnas behov. Samtidigt pekar rapporten på att bristande samordning och styrning skapar hinder för utveckling och likvärdig förskrivning.
Hjälpmedel – en nyckel till delaktighet
Hjälpmedel är produkter och tjänster som kompenserar för kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar. De är avgörande för att människor ska kunna leva självständigt, vara trygga och delta aktivt i samhället.
För trettio år sedan var Sverige världsledande inom utveckling av hjälpmedelsteknik, tack vare samarbete mellan privata innovatörer, den offentliga sektorn och funktionshinderorganisationerna. Idag ser situationen annorlunda ut.
Utmaningar för innovation och jämlikhet
Förskrivning av hjälpmedel i Sverige är idag styrd av EU:s medicintekniska förordning (MDR). Förordningen har förbättrat patientsäkerheten men samtidigt begränsat möjligheten till innovation och specialanpassning.
Varje region har sitt upphandlade sortiment och tolkningar av MDR, vilket påverkar användaren.
Vi kan se att MDR:s krav på administration och certifiering innebär högre kostnader för företagen, detta kan komma att påverka utbudet av hjälpmedel i och med att produkter försvinner från marknaden.
Hjälpmedelsverksamheten är idag spridd på många olika aktörer och rapporten visar behov av förtydliganden gällande styrningen. Den beskriver även att det finnas skäl att överväga hur en bättre nationell samordning kan skapas.
Tio rekommendationer för förändring
MFD lägger fram tio rekommendationer i rapporten, varav tre lyfts fram som särskilt viktiga:
- Regeringen bör säkerställa gemensamma kriterier för förskrivning av konsumentprodukter som hjälpmedel, så att detta sker jämlikt över hela landet.
- Upphandlingsmyndigheten bör få i uppdrag att stärka stöd och vägledning för regioner och kommuner i upphandling av innovativa produkter och lösningar som möter användares behov.
- En lämplig aktör bör få i uppdrag att utreda möjligheterna att inrätta ett nationellt kunskapscenter för hjälpmedel.
Med dessa rekommendationer vill MFD skapa bättre förutsättningar för innovation och en jämlik tillgång till hjälpmedel i hela landet.