Publicerad:
Daglig verksamhet hjälper till inför valet
I Västerås stad är det fjärde valet i rad som deltagare i daglig verksamhet står för ett väloljat maskineri av praktiska sysslor, inför och efter valdagen.
Arbetet har också fått en något oväntad - men uppskattad - effekt
– Många i verksamheten har blivit otroligt intresserade av och insatta i politiken, säger Lena Johansson, handledare för Stadshusgruppen i Västerås stad som är en daglig verksamhet.
Att förbereda ett allmänt val kräver både noggrannhet, uthållighet och intresse. Det innehåller dessutom en mängd omväxlande arbetsuppgifter som passar för daglig verksamhet. Den slutsatsen har Mikael Stenås, valsamordnare i Västerås stad och Lena Johansson, handledare för daglig verksamhet kommit fram till efter tre genomförda val tillsammans.
Insatta i valet
Förberedelserna var tidigt i gång inför de allmänna valen 2022. Deltagare i den kommunala dagliga verksamheten hjälper till med att inventera och packa all typ av valmaterial. Deltagarna får också utbildning i hur valprocessen ser ut.
– De blir oerhört insatta i hur ett val går till och vet mycket mer än genomsnitts-Svensson. Jag upplever att det sprider ringar på vattnet även i ordinarie verksamhet, att fler i bekantskapskretsen blir mer motiverade att gå och rösta, säger Mikael Stenås.
Samarbetet kom naturligt då daglig verksamhet redan hade uppgifter i Västerås stadshus där allt valmaterial hanteras och packas. År 2018 ställdes frågan: ville man hjälpa till med valet?
– Vi såg vinningen, att det var perfekta uppgifter för daglig verksamhet, samtidigt som det var ett tillräckligt stort projekt för att kunna involvera fler grupper inom andra dagliga verksamheter, säger Lena Johansson.
Stora förberedelser
Arbetet med att förbereda, inventera och packa material är omfattande. Därför har valnämnden utvecklat en packlista som i samarbete med handledare blir manualen för hur arbetet ska genomföras. Då arbetstagarna i daglig verksamhet har olika förutsättningar får de arbetsuppgifter som passar dem bäst.
– En del tycker om att räkna, andra bära, andra sortera. Här finns varierande uppgifter och de gör ett oerhört bra arbete, det finns ingenting att klaga på, säger Mikael Stenås.
Fram till idag har daglig verksamhets deltagare stöttat i de allmänna valen 2018, Europaparlamentsvalet 2019 och en lokal folkomröstning 2021.
Stolthet och delaktighet
För Lena Johanssons Stadshusgrupp har både valprocessen och intresset för politik blivit en betydande del i verksamheten. Här deltar representanter i en arbetsgrupp som hanterar ämnen som berör verksamheten. Man har också tidningen Contakt som går ut till samtliga kommunala dagliga verksamheter och som bland annat innehåller reportage om valet. I fikarummet är den ett återkommande samtalsämne.
– Alla som hjälper till går och röstar och är väldigt insatta i hur det fungerar. Vi ser hur ett enormt intresse vuxit fram och framförallt en stolthet. För det här är någonting de flesta pratar om, att vi är en del av det. Det är vi som packar, vi vet hur det fungerar.
Lena Johansson menar också att arbetet skapar delaktighet.
– Gemenskapen är stor och det finns ett värde i att göra någonting som är på riktigt. Att vara i dessa lokaler, träffa mycket folk, lära känna nya människor är också en vinning för oss.
Efter valet
Just nu trappas arbetet upp inför valet. Valsedelställ, avskärmningar, valsedlar, valbås, kuvert för budröstning, pennor, fuktpennor, bläck, linjaler – allt som behövs inför söndagen den 11 september ska räknas in, sorteras och förberedas.
Men även när valet är över och arbetet trappas ner så fortsätter uppgifterna för Stadshusgruppen.
– Vi har försökt hålla fast vid onsdagsträffar och gör saker hela året. Det finns alltid något att ta tag i även om det är lugnare i perioder. Nu ska vi packa. Efter valet kommer allting tillbaka från vallokalerna. Då ska vi packa upp, inventera, göra inköp och sedan börjar vi packa igen, säger Lena Johansson med ett skratt.
För Mikael Stenås har samarbetet varit uppskattat och läraktigt.
– Det kanske fanns en osäkerhet i början eftersom det var nytt, men om jag säger så här: De fel som uppstod vid valet 2018 var det vi som stod för. Vi vill gärna fortsätta det här marbetet så länge daglig verksamhet vill. De gör det fantastiskt
Mer om tillgängliga val
Här kan du läsa fler goda exempel på hur kommuner arbetar för att fler ska kunna rösta i de allmänna valen. Du kan även ta del av MFD:s checklista som är ett stöd i att välja ut och utforma vallokaler. Dessutom finns länkar till vad man ska tänka på att för att informationen ska bli tillgänglig. Vi har också samlat länkar till information om politik och valet i olika alternativa format.