Senast uppdaterad:
27
nov.
Nationell samling för delaktighet: Internationella funktionshindersdagen 2024
27 november 09:00 - 28 november 15:30, Digitalt
Under två fullspäckade dagar får du metoder och kunskap om hur du kan bidra till jämlika levnadsvillkor och delaktighet för personer med funktionsnedsättning.
Du kan ta del av konferensen digitalt i sin helhet, eller så väljer du att delta i det fokusområde som du är särskilt intresserad av.
Konferensen pågår digitalt den 27 och 28 november.
Nationell samling för delaktighet, dag 1
Följ direktsändningen den 27 novemberNationell samling för delaktighet, dag 2
Följ direktsändningen den 28 novemberKonferensen har fem olika fokusområden:
- FN:s granskning av Sverige – var befinner vi oss och vad behöver vi göra?
- Demokrati och delaktighet – hur kan demokrati och delaktighet stärka mänskliga rättigheter?
- Statistik, indikatorer och uppföljning – varför är det viktigt och hur arbetar kommuner?
- Att motverka våld mot personer med funktionsnedsättning - en kedja som måste fungera
- Jämlik vård – varför är vården ojämlik för personer med funktionsnedsättning och vad kan vi göra åt det?
Konferensen riktar sig främst till dig som är anställd eller politiker i kommun eller region. Du som är verksam i civilsamhället, näringslivet eller på myndighet är också varmt välkommen.
Program dag 1 - fem fokusområden för ökad delaktighet
Inledning - Camilla Waltersson Grönvall
27 november 09.00-09.30
Länsstyrelserna och Myndigheten för delaktighet hälsar välkomna till årets digitala konferens. Därefter får vi lyssna till Socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall och vägen framåt för regeringens funktionshinderspolitik.
FN:s granskning av Sverige – var befinner vi oss och vad behöver vi göra?
27 november 09.30-10.30
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ligger till grund för funktionshinderspolitiken, vars mål är att skapa full delaktighet och jämlika levnadsvillkor. I våras genomförde Sverige en dialog med FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Kommittén har lämnat rekommendationer till Sverige för att säkerställa konventionens efterlevnad. Under denna programpunkt får vi ta del av granskningen och hur rekommendationerna kan användas som nycklar för ett genomförande av funktionshinderspolitiken i hela Sverige.
Demokrati och delaktighet – hur kan demokrati och delaktighet stärka mänskliga rättigheter
27 november 10.40-12.15
Den demokratiska delaktigheten är generellt lägre för personer med funktionsnedsättning än för samhällsmedborgare i övrigt.
Detta fokusområde belyser rätten till inkludering i samhället och visar på samhällsvinster som skapas och upprätthålls genom aktiv involvering av personer med olika typer av funktionsnedsättningar och hur vi kan skapa förutsättningar för att fler ska kunna vara delaktiga, få kunskap om demokrati och därmed kunna utöva sina rättigheter.
Statistik, indikatorer och uppföljning – varför är det viktigt och hur arbetar kommuner?
27 november 13.15-15:30
Uppföljning är en viktig del av ett systematiskt arbete med funktionshindersfrågor. Hur ser arbetet ut idag och vilka mål vill vi nå? I detta fokusområde får du exempel på användbar nationell statistik, på hur variabeln funktionsnedsättning kan användas i lokala undersökningar och hur några aktörer på lokal och nationell nivå arbetar med uppföljning och indikatorer.
Program dag 2
Våld mot personer med funktionsnedsättning – en kedja som måste fungera
28 november 09.00-12.00
Personer med funktionsnedsättning är mer utsatta för våld än andra. Denna del av programmet tar fasta på att det krävs att samhällets insatser håller ihop, från att förebygga att våld sker till att upptäcka och stödja när våld redan har skett. Vi beskriver kunskapsläget, ger tips på hur arbetet kan förbättras och presenterar exempel på resurser och stödmaterial som du kan använda.
Jämlik vård – varför är vården ojämlik för personer med funktionsnedsättning och vad kan vi göra åt det?
28 november 13.00-15.00
En jämlik hälso- och sjukvård innebär att bemötande, vård och behandling ska erbjudas på lika villkor till alla. I en god och nära vård ska patienter och anhöriga känna sig delaktiga i hälso- och sjukvården.
En utgångspunkt för att lyckas med detta är att utgå från patientens behov och förutsättningar. I detta fokusområde får du en inblick i det nationella kunskapsläget. Vilka utmaningar och möjligheter finns i dagens hälso- och sjukvård? Några verksamheter berättar om hur de arbetar för att nå målet om en jämlik vård.
Om konferensen
Nationell samling för delaktighet är Sveriges länsstyrelsers och Myndigheten för delaktighets sätt att uppmärksamma den internationella funktionshinderdagen 2024.