Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Biträde åt väljare

MFD tillstyrker förslaget att en röstmottagare alltid ska vara med när en väljare med funktionsnedsättning får hjälp med sin röst och lämnar några synpunkter.

Sammanfattning

Myndigheten för delaktighet tillstyrker promemorians förslag att en röstmottagare alltid ska vara med när en väljare med funktionsnedsättning får hjälp att göra i ordning sin röst. Detta för att säkerställa att gruppröstning eller otillbörlig påverkan inte förekommer.

MFD understryker samtidigt att röstmottagare behöver bättre kunskap om förutsättningar att ge stöd till väljare och att kunna upptäcka gruppröstning eller påverkan när väljaren har en funktionsnedsättning.

MFD anser även att det är viktigt att följa upp den eventuella lagändringen så att förekomst av gruppröstning och otillbörlig påverkan av väljare med funktionsnedsättning kan kartläggas. I dagsläget saknas sådana studier i Sverige.

Myndighetens synpunkter

Fria och hemliga val utgör grundläggande utgångspunkter i valsystemet. Väljare ska kunna rösta självständigt. MFD välkomnar hänvisningen i promemorian till artikel 29 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Enligt konventionen ska personer med funktionsnedsättning garanteras politiska rättigheter och möjlighet att åtnjuta dem på lika villkor som andra.

Röstmottagarens kunskap och förmåga avgör

MFD anser i enlighet med promemorian, att fördelarna med att väljaren som får hjälp alltid har en röstmottagare med tystnadsplikt med bakom valskärmen för att säkerställa att gruppröstning eller otillbörlig påverkan inte förekommer, överväger det negativa faktum i att väljaren behöver röja sin valhemlighet för ytterligare en person.

MFD understryker dock vikten av att röstmottagaren har rätt kunskap om funktionsnedsättningar och väljarnas behov av hjälp för att röstmottagaren ska kunna vara medveten om sin funktion.

Det är stor skillnad på om väljarens behov är praktiskt, som att ta och lägga valsedlar i kuvert till väljare som inte ser, eller om väljarens behov är socialt eller kognitivt för att kunna göra ett informerat och självständigt val. 

Utan denna kunskap är det svårt för röstmottagaren både att hjälpa till som biträde på adekvat sätt men även att upptäcka och bemöta eventuell gruppröstning eller förhindra påverkan när väljaren får hjälp av ytterligare en person.

Uppföljning är viktig

MFD föreslår även att effekter av den eventuella lagändringen följs upp, till exempel genom ett förstärkt incidentrapporteringssystem som väljare med funktionsnedsättning har lätt för att använda.

De studier om risk för gruppröstning och påverkan som promemorian hänvisar till, visar inte huruvida det var funktionsnedsättning som förelåg när väljaren fick hjälp, utan en allmän uppfattning om huruvida gruppröstning och påverkan förekommer bakom valskärmen. 

Erfarenheter hos de väljargrupper med hjälpbehov som är särskilt sårbara för påverkan bör följas upp genom till exempel riktade enkätundersökning eller andra undersökningsmetoder som fungerar utifrån tillgänglighetsbehov.

Yttrande till
Justitiedepartementet

Datum
2024-06-16

Diarienummer
2024/0213

Beslutande
Malin Ekman Aldén

Föredragande
Maria Montefusco