Ett språkkrav för språkutveckling
MFD stödjer bedömningen att ett språkkrav ska riktas mot arbetsgivaren och att denne ska skapa ett systematiskt språkutvecklande arbete, istället för att kraven ska gälla den enskilda individen.
Sammanfattning
MFD ser positivt på utredningens förslag. MFD stödjer bedömningen att ett språkkrav ska riktas mot arbetsgivaren och att denne ska skapa ett systematiskt språkutvecklande arbete, istället för att kraven ska gälla den enskilda individen genom ett tröskelkrav för anställning. I syfte att eftersträva jämlika villkor för både brukare och anställda bör det dock övervägas om samma krav ska gälla även i annan kommunal omsorg.
Myndighetens synpunkter
För människor med stöd- och vårdbehov i alla åldrar är det av vikt att önskemål och behov når fram till vård- och omsorgsgivarna. Exempelvis kan det vara avgörande för den som inte ser att fullt ut kunna kommunicera muntligt med den som ska ge stöd och vård. Det är också viktigt för trygghet och upplevd kvalitet att kunna kommunicera med alla som besöker det egna hemmet.
För att så långt som möjligt ge förutsättningar för jämlik vård och omsorg till människor i alla åldrar bör det övervägas om ett språkkrav i enlighet med utredningens förslag även ska omfatta lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS 1993:387) och all verksamhet enligt Socialtjänstlagen (SoL 2001:453).
Patienter och brukare bör kunna förvänta sig en likvärdig kvalitet i vården och omsorgen. Samma krav för liknande verksamheter och inom en och samma yrkesgrupp är också viktigt för att inte skapa skickningar inom yrkesgruppen eller undanträngningseffekter då vissa insatser ges högre prioritet än andra vad gäller resurser och kompetensinsatser.
Yttrande till
Socialdepartementet
Datum
2025-03-21
Diarienummer
2024/0632
Beslutande
Malin Ekman Aldén
Föredragande
Mikael Ståhl