Publicerad:
Barn med ökad risk för kriminalitet
Bristande stöd och insatser kan öka risken för kriminalitet hos barn med neuropsykiatriska eller intellektuella funktionsnedsättningar.

En kunskapssammanställning från MFD visar att barn med neuropsykiatriska eller intellektuella funktionsnedsättningar oftare lever med flera riskfaktorer som kan göra dem sårbara för ett normbrytande beteende och tidig rekrytering till kriminalitet.
De skattar sin psykiska hälsa som sämre, har oftare testat alkohol och cigaretter och är utsatta för våld av vuxna i högre utsträckning.
Barnen upplever också i större utsträckning att de har svårt att passa in och hitta en gemenskap.
Flera faktorer ökar risken
En funktionsnedsättning är sällan den enda riskfaktorn, risker uppstår när barnet möter miljöer med hinder. Det kan handla om bristande förutsättningar att lyckas i skolan eller att insatserna som erbjuds inte är anpassade efter barnets behov.
Ju fler hinder barnet stöter på – i hemmet, skolan och samhället – desto större blir risken för normbrytande beteende.
– Om ett barn och dess familj inte får rätt stöd, kan ett barn till exempel hamna i ständiga konflikter både hemma och i skolan. Det kan påverka inlärning, skolprestationer och leda till skolfrånvaro. När självkänslan sjunker och barnet utestängs från gemenskap, ökar risken att söka sig till destruktiva miljöer, vilket i förlängningen kan leda till kriminalitet, säger Maria Melin, GD-staben på MFD.
Hon betonar vikten av tidiga insatser och att skolan spelar en viktig roll.
– En fungerande skolgång och en meningsfull fritid kan vara avgörande. Att känna att man lyckas och är en del av ett positivt sammanhang är en stark skyddsfaktor, något som inte alla barn med funktionsnedsättning får uppleva idag.
Föräldrarnas roll och samhällets ansvar
Föräldrar kan av olika anledningar tveka att söka eller ta emot stöd. Vissa oroar sig för stigmatisering, andra misstror myndigheter, och en del är inte medvetna om att det finns stöd och hjälp att få.
– Det finns föräldrar som är rädda för att bli ifrågasatta som förälder om de söker en stödinsats. Men det finns också föräldrar som vill få stöd men som inte får insatser som fungerar för dem eller för familjen, säger Maria Melin.
För att minska riskerna för normbrytande beteende och kriminalitet krävs anpassade insatser och ökad kunskap i samhället
– Det handlar om att arbeta förebyggande och långsiktigt på ett sätt som fungerar för alla barn, oavsett funktionsförmåga, avslutar Maria Melin.
Så kan samhället förebygga
- Tidig upptäckt av funktionsnedsättningar och tidiga insatser och stöd
- Rätt stöd och insatser för en fungerande skolgång
- Tillgängliga fritidsaktiviteter som skapar gemenskap och mening
- Långsiktigt och behovsanpassat stöd från samhället, till exempel socialtjänsten
MFD har tagit fram flera rapporter på ämnet. De finns samlade på webbsidan: