Publicerad:
Skellefteå Europas mest tillgängliga stad
Skellefteå prisas för sitt arbete med universell utformning och inkluderande stadsplanering. Staden tilldelades första plats i EU-kommissionens årliga tävling Access City Award.
Priset delades ut i november vid en ceremoni i samband med den europeiska dagen för personer med funktionsnedsättningar. Tävlingen uppmärksammar europeiska städer med mer än 50 000 invånare som arbetar för att skapa ett stadsliv som är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. Syftet är att öka medvetenheten om funktionshinder och att inspirera städer att bidra till ett samhälle där fler kan delta.
− Att vinna Access City Awards är ett av de finaste kvittona vi kan uppnå på att hårt arbete och kontinuerliga ansträngningar lönar sig. För oss i Skellefteå är tillgänglighet och inkludering inget nytt, det är inget projekt eller en ”quick fix”, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun.
En tydlig strategi för delaktighet
Skellefteå kommun har sedan slutet av 1990-talet arbetat utifrån en tydlig strategi för att öka delaktigheten som heter "Skellefteå för alla". Staden har även tidigare år uppmärksammats på Access City Award. År 2017 fick Skellefteå en särskild bemärkelse och 2020 kom kommunen på tredje plats.
Många av funktionsrättsföreningarna i Skellefteå har arbetat med kommunen i många år för att förbättra tillgängligheten. Och det gör de fortfarande, outtröttligt, berättar Elin Brännström som är övertygad om att tillgänglighetsarbetet kommer att behöva fortsätta.
− För oss i Skellefteå kommer det här priset hålla oss motiverade att fortsätta på inslagen väg, att försöka integrera tillgänglighetsperspektivet i alla pågående aktiviteter och projekt i kommunen. Att utgå ifrån universell utformning och bygga ett Skellefteå för alla gynnar inte bara personer med olika typer av funktionsnedsättningar – det gynnar alla medborgare, berättar Elin Brännström.
Politisk enighet en framgångsfaktor
En framgångsfaktor i kommunens arbete med funktionsrättsfrågor är den bredda politiska enigheten som Skellefteå har haft under många år. Andra framgångsfaktorer är Skellefteås funktionshinderspolitiska strategi och att de har en tydlig struktur om hur de involverar och tar hjälp av funktionsrättsrörelsen, enligt Elin Brännström.
Malin Ekman Aldén, generaldirektör på MFD, framhåller att Skellefteå har gjort ett fantastiskt fint arbete med tillgängligheten under lång tid.
– Vi hoppas att deras framgångar ska leda till att frågorna om tillgänglighet, hållbarhet och delaktighet i kommunen stärks ännu mer framöver och att de kan utgöra inspiration för alla andra kommuner runt om i Sverige.
I år var 43 europeiska städer med i tävlingen, varav sex finalister fick utmärkelser. Andra och tredje platsen tilldelades den spanska staden Córdoba respektive Sloveniens huvudstad, Ljubljana.
Myndigheten för delaktighet ansvarar för den nationella juryn som tar fram ett eller flera svenska bidrag till tävlingen som sedan skickas till tävlingssekretariatet i Bryssel.
Mer information
Skellefteå wins 2023 Access City Award (europa.eu)