Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Att förstå konsekvenserna av sitt agerande kan vara en större utmaning för barn med neuropsykiatriska eller intellektuella funktionsnedsättningar, vilket gör dem mer sårbara för manipulation av kriminella grupper.

De kan också ha en stark önskan om att passa in och hitta en plats i en grupp. Om de inte får rätt stöd i skolan eller hemma kan de istället söka bekräftelse i destruktiva miljöer.

Vad jag hade behövt som barn? Jag hade behövt mer… förståelse, på ett sätt, av folk i min omgivning.

— Tim, ung man med ADHD och autism

Riskfaktorer samspelar

Riskfaktorer i samband med en funktionsnedsättning uppstår när ett barn möter en miljö som inte är tillgänglig och innehåller olika hinder.

Ju fler hinder och riskfaktorer som finns hos barnet, i familjen och närmiljön, desto större är risken att barnet utvecklar normbrytande beteende.

Ett exempel kan vara ett barn som på grund av sin funktionsnedsättning har svårt med impulskontroll och koncentration. Det kan leda till konflikter i familjen om föräldrarna har svårt att möta barnets svårigheter.

Det kan också leda till att det är svårt för barnet att hänga med i skolan, om skolan inte anpassar undervisningen efter barnets behov. Konsekvensen kan bli bristande skolprestationer och att eleven tappar motivationen.

Svårt att hänga med i skolan kan i sin tur leda till att barnet börjar skolka och till ytterligare problem hemma. När relationen med familjen försämras kan barnet söka sig bort hemifrån, börja umgås med fel personer och testa alkohol eller droger.

Barn, riskfaktorer och kriminalitet

En film om vad som kan leda till att sårbara barn lockas in i kriminalitet.

Föräldrarnas roll

Det finns föräldrar som av olika skäl är tveksamma till att söka eller ta emot stöd när barnet får problem. De kan ha en låg tillit till samhället, känna en oro för att bli stigmatiserade eller ifrågasatta i sin föräldraroll. Andra känner inte till att det finns stöd och hjälp att få.

Trösklarna till samhällets olika stödinsatser kan upplevas som väldigt höga. Det finns också föräldrar som vill få stöd, men som inte får insatser som fungerar för dem eller för familjen.

Andra föräldrar är inte vana vid att ta emot stöd utifrån och familjer kan vara tveksamma till att släppa in utomstående i hemmet. Vissa tror att kontakt med myndigheter kan leda till negativa konsekvenser, som orosanmälningar eller avslag på ansökningar. 

Ja såklart man är rädd att de [socialtjänsten] hittar på något fel inom familjen, det är det som jag är rädd för. Det som oroar mig jättemycket är att vi har svårt att kommunicera med språket och vi har svaga sidor och jag är rädd för att göra fel. Att de skriver att något är fel.

— Förälder

Samhällets utmaningar

För att minska riskerna för normbrytande beteende och kriminalitet krävs anpassade insatser och ökad kunskap i samhället.

Viktiga insatser:

  • Brottsförebyggande arbete: Barn och ungas behov och förutsättningar måste vara en självklar del av kommunernas insatser.
  • Tidiga insatser: Snabb upptäckt av både funktionsnedsättning och normbrytande beteende ger bättre förutsättningar för barn och unga att inte dras in i kriminalitet.
  • Skola och fritid: En fungerande skola och meningsfull fritid kan vara avgörande för barns utveckling och fungera som skyddsfaktorer genom att främja delaktighet, självkänsla och positiva sociala sammanhang.    
  • Socialtjänst: Insatser behöver individanpassas och familjer behöver långsiktigt stöd.

Rapporter om barn och unga i kriminella miljöer

Sammanställd kunskap om den ökade risken för barn och unga med neuropsykiatriska eller intellektuella funktionsnedsättningar att dras in i normbrytande beteende och kriminalitet.

Brottsförebyggande arbete för barn och unga (mfd.se)

Om utlandsfödda föräldrars tillgång till stöd för sina barn med funktionsnedsättning.

Stöd, hinder och tillit (mfd.se)

Om hur unga i socioekonomiskt utsatta områden med utomeuropeisk bakgrund uppfattar neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf).

Tabu och tillit (mfd.se)

Djupintervjuer med unga vuxna som har egen erfarenhet av att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och av att ha befunnit sig i ett normbrytande eller kriminellt beteende.

Utanförskap, funktionsnedsättning och normbrytande beteende (mfd.se)