Senast uppdaterad:
I Sverige är alla former av könsstympning av flickor och kvinnor förbjudna enligt den lag som förbjuder könsstympning av kvinnor (1982:316). Det är också olagligt att utföra ingreppet i andra länder om man är bosatt i Sverige.
Det är oftast flickor i 4–14-årsåldern som utsätts för könsstympning. Det förekommer även att spädbarn könsstympas och ibland vuxna kvinnor som ska gifta sig, som är gravida med sitt första barn eller som just fött sitt första barn.
En del menar att det finns en religiös bestämmelse, men det finns inget stöd i någon religions heliga skrifter för att utföra könsstympning. Könsstympning kopplas ofta till uppfattningar om flickor och kvinnors sexualitet och renhet.
Ett skäl kan vara att säkerställa flickors oskuld inför äktenskapet, vilket ses som viktigt för familjens och kollektivets heder. I vissa kulturer betraktas könsstympning som en övergångsrit till vuxenlivet. Könsstympning kan leda till allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser.
Flickor och kvinnor utsätts i hela världen
Enligt WHO är fler än 200 miljoner flickor och kvinnor i världen utsatta för könsstympning. Socialstyrelsen uppskattar att 68 000 flickor och kvinnor som är bosatta i Sverige kan ha utsatts för könsstympning. Socialstyrelsen uppskattar att 13 000–23 000 flickor i Sverige riskerar att utsättas.
Utmaningar att upptäcka könsstympning
Flickor och kvinnor med funktionsnedsättning som utsatts för könsstympning är svårt att upptäckta och i värsta fall osynliga. Inom barn- och kvinnohälsovården har till exempel personalen liten erfarenhet av att möta utsatta patienter med funktionsnedsättning, trots att de når en bred målgrupp.
Det ser likadant ut inom habilitering och ungdomsmottagning. MFD har kartlagt verksamheter som helt saknar erfarenheter av att möta flickor eller unga kvinnor med funktionsnedsättning som utsatts för könsstympning.
Olika anledningar till att det saknas erfarenhet
Det kan finnas olika förklaringar till varför det saknas erfarenhet och man vet inte fullt ut orsakerna. Det kan till exempel handla om odiagnostiserade eller oidentifierade funktionsnedsättningar eller att de som utsatts inte vågar eller kan berätta om sin situation.
Det finns ett undantag till detta i kartläggningen. Tio av 18 anpassade grund- och gymnasieskolor samt specialskolor har erfarenhet av att möta flickor som utsatts för könsstympning. I skolorna har könsstympning upptäckts i samtal med elevhälsopersonal som handlar om sex och samlevnad, eller i samband med att en elev berättar om somatiska problem som sedan visar sig vara en konsekvens av könsstympning.
För lite kunskap och erfarenhet bland yrkesverksamma
Eftersom det finns väldigt lite kunskap och erfarenhet bland yrkesverksamma av att upptäcka utsatthet för könsstympning hos flickor och kvinnor med funktionsnedsättning är ett första steg är att bli medveten om att den här utmaningen finns. Det kan också vara svårt för den enskilda individen att veta att de blivit utsatta för övergrepp.
Utifrån den kunskap som framkommer i MFD:s kartläggning finns ett behov av att öka kunskapen hos yrkesverksamma som möter flickor och kvinnor och att förstärka arbetet mot könsstympning av flickor och kvinnor med funktionsnedsättning. Det finns därför behov av att utveckla det systematiska arbetet mot könsstympning inom bland annat anpassade skolformer och habiliteringen.
Dessutom behövs det utarbetade rutiner för att upptäcka och agera vid misstanke om utsatthet, genom att exempelvis upprätta en polisanmälan och att ge stöd till elever som utsätts eller riskerar att utsättas.
Upptäck och anmäla könsstympning
Som yrkesverksam har du ett ansvar att förebygga och förhindra könsstympning av flickor och kvinnor. Därför ska alltid risk för att utsättas, misstanke eller upptäckta fall orosanmälas till socialtjänsten.
Utifrån den samlade kunskapen och erfarenheten som redogörs för i kartläggningen ser MFD att det behövs insatser inom följande områden:
Öka kunskapen bland yrkesverksamma
- Läs på om vad könsstympning är och vilka konsekvenser det kan få och hur det kan yttra sig för att lättare upptäcka utsatthet.
- Alla former av könsstympning är förbjudet i svensk lag. Läs på om lagstiftningen.
- Ge medarbetare utbildning om vad lagstiftningen innebär, om vikten av rutiner för att ställa frågor om utsatthet, om att agera vid upptäckt av utsatthet samt att kontinuerligt hålla frågan levande inom verksamheten genom kollegiala samtal samt teman på arbetsplatsträffar, APT, och liknande.
Skapa systematik och rutiner på arbetsplatsen
- Skapa systematik och inför rutiner för inskrivnings- och hälsosamtal som inkluderar sätt att upptäcka könsstympning.
Börja prata med de ni möter
- Prata med flickor och kvinnor med funktionsnedsättning om konsekvenserna av könsstympning och vilken hjälp som finns att få. Utforma samtalet och stödmaterial efter målgruppens förutsättningar och behov.
Samverka mellan verksamheter
- Förbättra förutsättningarna för samverkan mellan verksamheter och tydliggör ansvarskedjan i hanteringen av ärenden där flickor och kvinnor har utsatts eller riskerar att utsättas för könsstympning.
- Öka kunskapen om att göra orosanmälan och polisanmälan vid upptäckt och misstanke samt riskbedömningar av könsstympade flickors yngre systrar då dessa löper en förhöjd risk när det är fastslaget att familjen tillämpar sedvänjan.
Mer information om könsstympning
Mer information om vad könsstympning är, vilka konsekvenser det kan få, vilken hjälp som finns samt hur närstående kan agera finns att läsa på könsstympning.se, hos Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Här finns även information riktad till olika yrkesgrupper som har en skyldighet att agera vid misstanke och att förhindra förekomsten av könsstympning samt arbeta förebyggande.
Könsstympning.se, av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Relaterade länkar
Könsstympning av flickor och kvinnor på Socialstyrelsens webbplats
Omskärelse av snippan, om könsstympning på Umo:s webbplats
Könsstympning av flickor och kvinnor på Jämställdhetsmyndighetens webbplats
Könsstympning på Rädda Barnens webbplats
Lättläst
På könsstympning.se finns även lättläst text om könsstympning. De lättlästa texterna vänder sig i första hand till personer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, men kan även vara till nytta för personer med lässvårigheter eller begränsade språkkunskaper.