Valnämnden i kommunen ansvarar för att utbilda röstmottagarna. Det är Valmyndigheten som tar fram det utbildningsmaterial som valnämnderna ska använda sig av. Valnämnderna kan komplettera och anpassa utbildningen av sina röstmottagare och andra funktionärer.
Alla ska kunna rösta
En informationsfilm om hur röstmottagare kan öka tillgängligheten i vallokalen och bistå väljare som behöver hjälp för att kunna rösta.
För att alla röstmottagare ska vara väl förberedda på vilka behov och förutsättningar som finns hos medborgarna, har MFD tillsammans med ett antal valnämnder tagit fram några punkter som kan inkluderas i en utbildningsinsats om tillgänglighet. De kan med fördel inkluderas i den generella utbildningen av röstmottagare.
Lokalen som används till utbildningen ska vara tillgänglig för röstmottagare med olika typer av funktionsnedsättningar (se lista på de vanligaste tillgänglighetsaspekterna under Checklista för tillgängliga vallokaler).
Förslag till innehåll i utbildningen
- Bemötande av väljare från ett mångfaldsperspektiv där funktionsnedsättning och tillgänglighet ingår.
- De vanligaste tillgänglighetsaspekterna inklusive individuella stöd som hjälpmedel, ledsagning och personlig assistans.
- Att hjälpa väljare att komma in och hitta i, runt och ut från lokalen, även i en nödsituation.
- Rollen som biträde, väljarens rätt till att bevara valhemligheten men också att få hjälp att göra i ordning sin röst.
- Information om allergier och överkänslighet, att undvika parfymer och annat med starka dofter samt pälsdjursförbud förutom hundar i tjänst.