Det finns många faktorer som har betydelse för att personer ska kunna ha en god hälsa. Dessa faktorer samspelar på ett komplext sätt med varandra. Det kan handla om tillgång till vård, delaktighet i samhället och kunskap om hälsofrämjande insatser. En aktiv och meningsfull fritid bidrar också till god hälsa.
Andra myndigheters rapporter och kunskapsunderlag
Kunskapsunderlag från SBU
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, har för MFD:s räkning gjort en genomgång av det vetenskapliga kunskapsläget när det gäller personer med intellektuell funktionsnedsättning och psykisk ohälsa.
Psykisk (o)hälsa hos personer med intellektuell funktionsnedsättning
Kunskapsunderlag från Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten har ytterligare kunskapsunderlag kring livsvillkor, levnadsvanor och hälsa bland personer med funktionsnedsättning.
Sämre livsvillkor ger sämre hälsa
Personer med funktionsnedsättning rapporterar sämre livsvillkor, levnadsvanor och hälsa jämfört med personer utan funktionsnedsättning. Det visar Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät.
Hälsan hos personer med funktionsnedsättning (Folkhälsomyndighetens webbplats)
Aktiv fritid
Myndigheten för delaktighet har kartlagt vad som görs lokalt och regionalt för att främja möjligheten för personer med funktionsnedsättning att ha en aktiv fritid. Kartläggningen omfattar också den enskildes tillgång till hjälpmedel för fritidsaktiviteter.