Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Att känna sig trygg och välkommen kan vara avgörande för att kunna ha en aktiv fritid. Idag är många fritidsaktiviteter och lokaler utformade på ett sätt som gör att inte alla kan delta. Det kan leda till att personer med funktionsnedsättning slutar spela teater eller fotboll på sin fritid, eller att de aldrig får chansen att börja.

En viktig utgångspunkt är att lokaler och transporter ska fungera för så många som möjligt, redan från början. Det är det som kallas universell utformning. Att ta in mångfald av behov vid exempelvis nybyggnation och upphandling gör att kommunen slipper dyra anpassningar i efterhand.

Generella aktiviteter för fler

Principen om universell utformning gäller även för själva aktiviteten.

För att fler ska kunna välja aktiviteter utifrån intresse behöver det finnas ett brett utbud inom kultur, idrott och friluftsliv – aktiviteter där alla kan vara med och göra saker tillsammans. Men det kan också behövas aktiviteter som är riktade särskilt till personer med funktionsnedsättning.

Riktade aktiviteter behövs också

Att börja på en aktivitet tillsammans med andra med liknande förutsättningar och behov kan bli en ingång till att senare delta i aktiviteter som är öppna för alla. De personer med funktionsnedsättning som deltar i riktade aktiviteter är generellt mer nöjda med sin fritid än de som deltar i aktiviteter som är öppna för alla. Det visar en kartläggning som MFD har gjort. 

Lokalerna behöver vara tillgängliga

För att fler ska kunna ta del av fritidsaktiviteter behöver lokalerna där de arrangeras vara tillgängliga. Arbeta därför för att de lokaler som din kommun hyr ut är tillgängliga. För att lyckas är det en bra idé att involvera personer med olika funktionsnedsättningar i utformningen av exempelvis kulturhus, idrottshallar och andra samlingslokaler.

Tips för att sprida information

  • Gör det enkelt att hitta information på kommunens hemsida om vilka generella och riktade aktiviteter som finns inom kultur-, idrotts- och annan fritidsverksamhet. Inkludera också information om tillgänglighet i lokaler.
  • Registrera kommunens tillgängliga idrottsaktiviteter på Svenska Parasportförbundets webbplats ParaMe och länka till samlingssajten från kommunens hemsida.
  • Undersök möjligheten att samverka med grannkommuner och samla information om tillgängliga aktiviteter regionalt.
  • Beskriv tydligt på kommunens hemsida om färdtjänst vad som gäller för resor till och från fritidsaktiviteter.

Tips för att utforma aktiviteter

  • Inventera vilka aktiviteter som kommunen erbjuder där personer med funktionsnedsättning kan delta. Identifiera glapp.
  • Involvera målgruppen från start vid planering av nya aktiviteter. Fundera på hur du kan få med exempelvis kvinnor och personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättning i planeringen.
  • Ta hänsyn till att de flesta har behov av att möta andra i sin egen ålder. Det är ofta särskilt viktigt för tonåringar.
  • Se över om LSS-boenden kan samverka med varandra och annan fritidsverksamhet för att personerna som bor där ska kunna ta del av fler fritidsaktiviteter.
  • Gör löpande uppföljning av kommunens aktivitetsutbud och lyssna på målgruppen.

Underlätta för fler att komma iväg

  • Uppmuntra föreningar att själva stå för transporter till och från aktiviteter. Överväg om det går att erbjuda gratis transport via kommunen.
  • Se över och informera tydligt om regler och villkor som gäller för ledsagning, tolk och kontaktperson i samband med själva fritidsaktiviteten och resan dit och hem.
  • Se över om kommunens spontanaktiviteter är tillgängliga så att personer med funktionsnedsättning kan delta. Spontanaktiviteter kan underlätta deltagande eftersom de genomförs nära målgruppen, är gratis och utan krav på rätt utrustning.
  • Se över möjligheten att få ta med en kompis gratis till aktiviteter. Kompiskortet är ett exempel.
  • Undersök om det finns kommuner i närheten som kan samarbeta kring utlåning av fritidshjälpmedel, till exempel som i initiativet Fritidsbanken.

Regler och verktyg för tillgängliga fritidsaktiviteter

Översikt över de regler om tillgänglighet som Boverket ansvarar för.

Tillgänglighet på Boverkets webbplats

Råd från Boverket om hur man kan göra allmänna lokaler tillgängliga genom att ta bort hinder. 

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser hos Boverket

Parasportförbundet konstaterar att svenska idrottsanläggningar brister i tillgänglighet. 

Tillgänglighetsundersökning från 2018 i Parasportförbundets nyhetsrum på Mynewsdesk

MFD:s stöd för att involvera personer med funktionsnedsättning och föreningslivet vid planering, beslut och uppföljning. 

Metodstöd för dialog (mfd.se)

MFD:s stöd för att säkerställa att lokalen där aktiviteten arrangeras tillgänglig.

MFD:s stöd för att arbeta med tillgängliga lokaler (mfd.se)

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har ett stödmaterial om hur öppen fritidsverksamhet kan bli tillgänglig för fler.

Stöd till öppen fritidsverksamhet på MUCF:s webbplats