Senast uppdaterad:
De som upphandlar är i dessa fall skyldiga att ha tekniska specifikationer som bestäms med beaktande av samtliga användares behov, däribland tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.
Det gäller för upphandlingar som går utöver de så kallade tröskelvärdena och gäller oavsett om det som upphandlas ska användas av allmänheten eller personal på den upphandlande myndigheten.
Tröskelvärden för upphandling på Upphandlingsmyndighetens webbplats
EU-rätten specificerar vilka krav som ska ställas
Om Europeiska unionen i en rättsakt har antagit obligatoriska krav på tillgänglighet ska de tekniska specifikationerna bestämmas med hänvisning till den rättsakten.
Kravet på att de tekniska specifikationerna ska bestämmas utifrån europeiska rättsakter får betydelse i olika sammanhang, se t.ex. avsnittet om transporter, lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och det kommande tillgänglighetsdirektivet.
Intyg om att följa kvalitetssäkringsstandard
För de fall då den upphandlande myndigheten kräver intyg om att leverantören följer viss kvalitetssäkringsstandard anges det tydligt i lagarna att detta även gäller standarder för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.
Antidiskrimineringsvillkor
Förordningen om antidiskrimineringsvillkor i upphandlingskontrakt syftar till att öka medvetenheten och efterlevnaden av diskrimineringslagen och därmed diskrimineringsformen bristande tillgänglighet.
Ett antal statliga myndigheter åläggs att inkludera särskilda villkor i kontraktstilldelningen om löptiden är längre än 8 månader och har ett beräknat värde på minst 750 000 kr. Villkorens ändamål ska vara att motverka diskriminering hos leverantören.
Förordning (2006:260) om antidiskrimineringsvillkor i upphandlingskontrakt på Riksdagens webbplats