I Rivkraft har alla paneldeltagare egen erfarenhet av vad det innebär att leva med en funktionsnedsättning. Genom Rivkrafts enkäter besvarar panelen frågor inom olika samhällsområden om hinder och möjligheter.
På så sätt bidrar de egna erfarenheterna av funktionsnedsättning till MFD:s och andra myndigheters kunskapsunderlag, rapporter och stöd.
Varför är Rivkraft viktigt?
MFD berättar om Rivkraft, hur resultaten används och varför det är viktigt att den finns.
Varje svar innebär värdefull kunskap
Panelens tid och engagemang är en resurs som vi vårdar omsorgsfullt. Målet är att alla frågor till panelen ska ha ett tydligt syfte och att varje svar ska komma till användning.
Paneldeltagarnas integritet är skyddad
MFD sammanställer och avkodar varje enkät för att skydda paneldeltagarnas integritet och personuppgifter. Därmed kan vi aldrig härleda några svar till enskilda deltagare i Rivkraft.
MFD redovisar effekten av Rivkraft
Resultat från Rivkraft går att läsa om i följande årliga rapporter och i MFD:s årsredovisning.
Uppföljning av funktionshinderspolitiken
Resultat från uppföljningen av myndigheter
Vill du läsa mer om eller delta i Rivkraft?
Alla som är över 15 år och har en funktionsnedsättning kan gå med i Rivkraft.
Så använder andra resultatet från Rivkraft
Här hittar du exempel på hur andra aktörer använder resultatet av undersökningspanelen Rivkraft.
Insitutet för mänskliga rättigheter
I samarbete med MFD:s funktionshinderspanel Rivkraft, har Institutet för mänskliga rättigheter (MR-institutet) tagit fram en rapport som heter Allt ifrågasätts. Enligt Emma Melander Borg på MR-Institutet ger den stort mervärde till FNs: rekommendationer.
Om rapporten Allt ifrågasätts (mfd.se)
Rivkraft bidrar till DIGG:s digitala utveckling
Genom att ställa frågor till panelen Rivkraft har Myndigheten för digital förvaltning, DIGG, fått kunskap om vilka hinder och behov personer med funktionsnedsättning upplever i digitala miljöer.
Kunskapen från Rivkraft används till exempel i utvecklingen av ett nytt system för e-legitimering och digital post. Med hjälp av insikter från Rivkraft vill DIGG skapa digitala tjänster som möter användarnas behov och bidrar till ett mer inkluderande samhälle.
Krisinformation finns nu på lättläst
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information vid en kris eller allvarlig händelse. Nu finns informationen både på vanlig svenska och lättläst svenska för att vara tillgänglig för alla.
Utvecklingen beseras på insikter från Rivkrafts undersökningar, där personer med funktionsnedsättning delat kunskap om sina behov vid krissituationer.