Utbildning om politikens mål och inriktning
Välkommen till denna utbildning i det funktionshinderspolitiska målet och inriktningen.
Utbildningen är framtagen för alla som arbetar inom offentlig sektor. Den ska bidra till ökad kunskap och inspiration i tillgänglighetsarbetet och för att fler ska kunna delta i samhället.
I den här utbildningen vill vi öka kunskapen om målet för den svenska funktionshinderspolitiken och vad de utpekade arbetssätten för att nå målet innebär. Utbildningen är uppdelad i två delar, en grundläggande del och en om de fyra arbetssätten.
Del 1: Grundläggande om funktionshinderspolitiken
För att få grundläggande kunskap finns det en film som tar drygt 6 minuter att titta på. Den ger en bra översikt av vad det funktionshinderspolitiska målet och inriktningen innebär.
Grundläggande om funktionshinderspolitiken
Del 2: Politikens fyra arbetssätt
Denna del tar ungefär 45–60 minuter att genomföra och är uppdelad i fyra kapitel efter funktionshinderspolitikens fyra arbetssätt:
- Principen om universell utformning
- Befintliga brister i tillgängligheten
- Individuella stöd och lösningar för individens självständighet
- Förebygga och motverka diskriminering
Varje kapitel består av en faktatext, olika exempel och en övning. Genom exemplen tydliggörs vad arbetssätten kan innebära i praktiken. Övningarna syftar till reflektion och diskussion kring respektive arbetssätt och hur dessa berör den egna verksamheten. I slutet av varje kapitel finns ett antal länkar som stöd för att ta arbetet vidare.