Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Det nationella målet för funktionshinderspolitiken är att "med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle med mångfald som grund."

Målet ska bidra till ökad jämställdhet och till att barnrättsperspektivet ska beaktas.

Regeringens proposition Nationellt mål och inriktning för funktionshinderspolitiken på regeringens webbplats

Funktionshinderspolitiska målet

I filmen berättar MFD om det funktionshinderspolitiska målet. Det handlar om att skapa jämlikhet, delaktighet och att utforma ett samhälle med mångfald som grund.

Inrikt­ning för funktions­hinders­­politiken

För att nå det nationella målet ska genomförandet av funktionshinderspolitiken inriktas mot fyra områden.

Principen om universell utformning

Universell utformning innebär att i planering, utformning och genomförande vara medveten om den variation och de olika behov och förutsättningar som finns i hela befolkningen.

Det innebär i praktiken att utforma produkter, tjänster, processer och miljöer så att de i största möjliga utsträckning kan användas ohindrat.

På så sätt ökar möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att verka självständigt och fatta beslut om sina liv på lika villkor som människor utan funktionsnedsättning.

Befintliga brister i tillgängligheten

Brister som skapar hinder för delaktighet kan vara mer eller mindre uppenbara och behöver systematiskt identifieras och åtgärdas.

Brister kan gälla en fysisk eller digital produkt, miljö, system eller tjänst. För att ta reda på vad som utgör hinder för delaktighet behöver kunskap inhämtas från personer med egen erfarenhet.

Individuella stöd och lösningar

Alla personer ska kunna ta del av det som offentliga aktörer erbjuder. I de fall ett behov inte kan tillgodoses genom att det som erbjuds utformas universellt, behövs individuella stöd och lösningar.

Alla offentliga aktörer behöver kunna erbjuda eller ha beredskap att vid behov erbjuda dessa stöd och lösningar. Det kan handla om att en person behöver information eller beslut i ett särskilt format, personlig vägledning för användning av en tjänst eller få uttrycka sig muntligt istället för i skrift.

Det finns även aktörer med särskilda uppdrag att erbjuda stöd och lösningar, till exempel hjälpmedel, assistans och ledsagning, färdtjänst och särskilt stöd i skolan.

Förebygga och motverka diskriminering

Genom att arbeta med universell utformning, åtgärda befintliga hinder och erbjuda individuella stöd förebygger och motverkar vi diskriminering av personer med funktionsnedsättning.

För att motverka diskriminering behöver vi tydliggöra bristande tillgänglighet som en form av diskriminering och funktionsnedsättning som grund till diskriminering. Vi behöver också synliggöra att detta förstärker risken för diskriminering i kombination med andra grunder.

Att förhindra och motverka diskriminering är centralt för att nå det funktionshinderspolitiska målet.

Strategi för funktions­­hinders­politiken

I september 2021 fick 28 myndigheter och Folkbildningsrådet uppdraget av regeringen att arbeta med den nya funktionshinderspolitiska strategin. Strategin tydliggör att varje sektor i samhället systematiskt ska arbeta för att bidra till en socialt hållbar och jämlik samhällsutveckling utifrån människors olika behov.

Strategi för funktionshinderspolitiken på regeringens webbplats