Funktionshinderperspektivet och universell utformning bidrar till och möjliggör att offentliga verksamheter blir tillgängliga och användbara för så många som möjligt.
En viktig del av arbetet är kunskap och erfarenheter. De utgör grunden till analyser och insatser i arbete för ett mer hållbart samhälle där ingen lämnas utanför.
Ingen ska lämnas utanför
Ingen ska lämnas utanför i arbetet med Agenda 2030. Det går att uppnå genom att utgå från olika människors erfarenheter, förutsättningar och behov, både i det övergripande arbetet och vid enskilda insatser. Det gemensamma målet är att uppnå ett hållbart samhälle.
Ett arbete som utgår från befolkningens mångfald måste inkludera funktionsnedsättning som en variabel. Det kan handla om att:
- säkerställa tillgänglighet och delaktighet för människor med olika fysiska och psykiska funktionsnedsättningar
- verka för jämlika förutsättningar oavsett funktionsförmåga
- skapa delaktighet oavsett socioekonomisk bakgrund.
Universell utformning
Utgångspunkten i både hållbar utveckling och funktionshinderspolitik är att sätta användaren i centrum. Utvecklingen av politik, varor, miljöer och tjänster utgår då från målgruppernas olika önskemål, förmågor, förutsättningar och behov.
Universell utformning handlar om att utöka bilden av vilka användarna är, för att utveckla lösningar som från början fungerar för så många människor som möjligt. Det blir inga onödiga anpassningar i efterhand och tillgängligheten ökar från start.
Det som är helt nödvändigt för vissa blir bra för många och bekvämt för de flesta.
Utgå från universell utformning (mfd.se)
Globala målen för hållbar utveckling
Agenda 2030 består av 17 globala mål för hållbar utveckling, inklusive 169 delmål. En given utgångspunkt i arbetet är att ingen ska lämnas utanför.
Agendans mål är beroende av varandra och bildar en helhet. De väger också in de tre dimensionerna ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
Arbetet ska leda till att vi:
- utrotar fattigdom och hunger
- säkerställer mänskliga rättigheter för alla
- uppnår jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor
- säkerställer ett varaktigt skydd för vår planet och dess naturresurser.
Arbete med hållbar utveckling visar hur allt hänger ihop
Agenda 2030 och de 17 globala målen omfattar tre dimensioner av hållbar utveckling. Det är de ekonomiska, sociala och miljömässiga dimensionerna.
Alla tre är lika viktiga och måste finnas med för att vi ska kunna skapa en hållbar, inkluderande och jämlik utveckling där ingen lämnas utanför.
Exempel
Hållbara ekosystem är en förutsättning för en hållbar social och ekonomisk utveckling. Klimatförändringar påverkar inte bara djur och natur negativt, utan även oss människor. Allra mest påverkas särskilt utsatta grupper som lever i fattigdom eller utanförskap.
När de tre dimensionerna samspelar i hållbarhetsarbetet och uppföljningen av hållbar utveckling så kan vi göra avvägningar av konsekvenser för människor, miljö och ekonomi av de insatser som vi gör.
Större utrymme för funktionshinderperspektivet
Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att bidra till att funktionshindersperspektivet synliggörs i alla delar av offentliga aktörers arbete med Agenda 2030.
Målet är att alla insatser ska omfatta så många som möjligt. Arbetet ska också ta tillvara den mänskliga mångfalden som en resurs i förändringsarbetet.
Vårt uppdrag Agenda 2030 (mfd.se)
Agenda 2030 för hållbar utveckling på lättläst svenska (mfd.se)
FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (mfd.se)