Senast uppdaterad:
Här presenterar vi några vanligt förekommande fördomar, myter eller missuppfattningar om vad det innebär att vara äldre.
Äldre är en homogen grupp
En vanlig föreställning är att äldre är en homogen grupp med samma typ av sociala, psykiska eller fysiska problem.
Tvärtom består gruppen av en bred mångfald av personer med olika intressen, erfarenheter och behov, där en gemensam egenskap är ålder. Tidigare forskning har bland annat konstaterat att massmedia tenderar att förmedla en problembild när de skildrar gruppen äldre, som vidare skapar och upprätthåller negativa stereotyper kring ålderdom.
Kunskap och inspiration
Äldre – inte en homogen grupp hos Statistiska centralbyrån på scb.se
Stereotyp bild av äldre kan ge fel insatser mot ensamhet hos Lund universitet
Äldre är inte kreativa eller kan lära sig saker
Forskning visar att våra hjärnor bildar nya hjärnceller och nya förbindelser livet ut. Dessutom har äldre personer ofta en bättre förmåga att hantera känslor och sociala situationer på grund av sin erfarenhet. Denna typ av intelligens kallar samhället ofta för visdom.
Trots detta visar Diskrimineringsombudsmannens senaste kartläggning på området att arbetssökanden på den svenska arbetsmarknaden drabbas av åldersdiskriminering i rekryteringsprocessen redan från 40 års ålder. Yngre arbetssökanden får fler kallelser till intervjuer och fler arbetserbjudanden än vad äldre arbetssökanden får.
På arbetsmarknaden finns fördomar om att det framförallt är yngre personer som driver företag. I själva verket är det nästan hälften av företagen i Sverige som drivs av personer som är 55 år och äldre. En fjärdedel är över 65 år. Företag som drivs av äldre entreprenörer är framgångsrika och viktiga för det svenska näringslivet.
Kunskap och inspiration
Rekrytera utan att diskriminera hos Diskrimineringsombudsmannen
Äldre använder inte teknik
Det finns en föreställning om att äldre personer inte använder teknik eller internet. Undersökningar visar dock att 8 av 10 personer över 65 år använder internet och nästan 70 procent av dessa gör det varje dag.
Personer över 65 år är den åldersgrupp som ökar sin användning av digitala tjänster snabbast jämfört med andra åldersgrupper. Mellan 2021 och 2022 har gruppen 65 år och äldre dubblat sin användning av e-legitimation och digital brevlåda.
Kunskap och inspiration
Användning av internet och utanförskap hos Internetstiftelsen
Användning av internet och e-tjänster hos Internetstiftelsen
Äldre är sjuka och bor på särskilda boenden
En stereotyp föreställning om äldre personer är att de är sjuka och beroende av vård. Det är en förlegad bild av gruppen som inte stämmer överens med verkligheten.
Majoriteten av personer över 65 år är mer aktiva och lever självständiga liv högre upp i åldrarna. Det är endast tre procent av alla personer i åldrarna 65–79 år som har hemtjänst eller bor på särskilt boende för äldre.
Kunskap och inspiration
Psykisk ohälsa är en naturlig del av åldrandet
En vanlig föreställning är att nedstämdhet är en naturlig del av åldrandet. Det kan leda till att depression eller annan psykisk ohälsa förbises. Det kan också och resultera i att äldre inte får likvärdig vård som yngre.
Studier visar däremot att en majoritet av äldre personer i Sverige ser positivt på att åldras. Hela 91 procent i åldern 65–84 uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. De har goda relationer, ser positivt på framtiden, känner ett inre lugn och kan hantera livets upp- och nedgångar. För de över 85 år känner 82 procent att de har ett gott psykiskt välbefinnande.
Kunskap och inspiration
Självmord bland äldre hos Centrum för åldrande och hälsa, Göteborgs universitet
Skillnader i psykisk ohälsa bland äldre personer, hos Folkhälsomyndigheten
Med stigande ålder försvinner sexlusten och kärleken
En vanligt förekommande myt är att äldre personer inte är sexuellt aktiva. Det motbevisas av en studie från Göteborgs universitet som undersökte den sexuella hälsan hos personer över 70 år.
Resultat visar att två tredjedelar av männen och hälften av kvinnorna över 70 år uppgav att de har varit sexuellt aktiva det senaste året.
Kunskap och inspiration
Sex och kärlek på äldre dar hos Centrum för åldrande och hälsa på Göteborgs universitets webbplats