Senast uppdaterad:
Bristande tillgänglighet som diskriminering innebär att en person med funktionsnedsättning missgynnas för att tillgänglighetsåtgärder inte genomförts, jämfört med förutsättningen för personer utan funktionsnedsättning.
Skälighetsbedömning
Tillgänglighetsåtgärderna ska vara skäliga utifrån krav på tillgänglighet i lag och annan författning och med hänsyn till:
- de ekonomiska och praktiska förutsättningarna
- varaktigheten och omfattningen av förhållandet eller kontakten mellan verksamhetsutövaren och den enskilde
- andra omständigheter av betydelse.
Områden i diskrimineringslagen
Diskrimineringsformen bristande tillgänglighet gäller alla områden som anges i diskrimineringslagen, vilka är:
- arbetslivet
- utbildning
- arbetsmarknadspolitisk verksamhet och arbetsförmedling utan offentligt uppdrag (privat arbetsförmedling inklusive bemanningsföretag)
- start eller bedrivande av näringsverksamhet samt yrkesbehörighet
- medlemskap i vissa organisationer
- varor, tjänster, bostäder och allmän sammankomst eller offentlig tillställning. (Bostäder och åtgärder som går utöver krav i enlighet med plan- och bygglag är undantaget från diskrimineringsformen bristande tillgänglighet.)
- hälso- och sjukvården, socialtjänsten, färdtjänst, riksfärdtjänst och bostadsanpassningsbidrag.
- socialförsäkringssystemet, arbetslöshetsförsäkringen och studiestöd
- värnplikt och civilplikt samt annan motsvarande militär utbildning inom försvarsmakten
- offentlig anställning
Om offentlig anställning
Det här är ett förbud som är ett komplement till övriga diskrimineringsförbud. Det gäller när någon som är offentligt anställd möter, eller har kontakt med, allmänheten.
Det rör i princip inte tillgänglighetsåtgärder som till följd av lag eller annan författning skulle varit åtgärdade innan det aktuella mötet.
Det kan gälla enklare åtgärder som uppstår i stunden som att ge muntlig information, anvisa till en tillgänglig entré eller att hitta rätt i lokalen.
Länkar om diskrimineringslagen
Aktiva åtgärder
Inom skolans område och i arbetslivet finns det en skyldighet för arbetsgivare och utbildningsanordnare att vidta det som kallas aktiva åtgärder.
Det innebär ett förebyggande och främjande arbete inom en verksamhet för att motverka diskriminering. Aktiva åtgärder innefattar diskrimineringsformen bristande tillgänglighet i det främjande och förebyggande arbetet.
Länkar om aktiva åtgärder
Tillsyn och talerätt
Diskrimineringsombudsmannen ska utöva tillsyn över att diskrimineringslagen följs.
DO får föra enskildas talan i domstol. Inom arbetsmarknadsområdet har arbetstagarorganisationer företräde att driva enskildas ärenden. Ideella organisationer får driva ärenden för sina medlemmars räkning.