Hoppa till huvudmenyn Till startsidan Nyheter Till sök Kontakta oss Om webbplatsen

Radio och tv

I radio- och tv-lagen ställs krav på att medietjänster ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning genom textning, tolkning eller liknande teknik. EU-lagstiftningen utgörs av direktivet om audiovisuella medietjänster.

Det finns både svensk och europeisk lagstiftning i området som påverkar krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Svenskt regelverk om radio och tv

Radio- och tv-lagen kräver att leverantörer av medietjänster ska utforma tjänsterna så att de blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättning genom textning, tolkning, uppläst text eller liknande teknik. Kravet ska ta hänsyn till leverantörernas finansiella ställning och den tekniska utvecklingen.

Bestämmelsen avser tillgänglighetsåtgärder som inte påverkar innehållet eller den redaktionella friheten hos en leverantör. För marksänd tv finns dock en möjlighet att ställa krav på att sända program med innehåll särskilt utformat för personer med funktionsnedsättning.

Bestämmelserna är ännu inte anpassade till yttrandefrihetsgrundlagens nya undantag. Det innebär att det inte är möjligt att ställa krav på beställ-tv genom tråd som omfattar sändning genom internet.

Radio- och tv-lag (2010:696) 5 kap. 12 § och avseende radio i 11 kap. 3 § och 13 kap. 27 §, på riksdagens webbplats

Förarbetena finns i prop. (2011/12:151) Ändringar i radio- och tv-lagen, på regeringens webbplats

Beslut om krav på tillgänglighet

Regeringen fattar beslut om krav på tillgänglighet i sändningstillstånd för public service. Myndigheten för press, radio och tv fattar beslut om tillgängliggörande av tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning för övriga leverantörer.

Enligt lagen går det också att ställa krav på tillgänglighet i tillståndet för att sända radio både för public service och för digital kommersiell radio.

Uppföljning av krav på tillgänglighet

Krav på tillgänglighet för tv-sändningar för SVT och UR följs upp av granskningsnämnden för radio och tv, ett självständigt beslutande organ inom Myndigheten för press, radio och tv. Myndigheten för press, radio och tv följer upp kraven för övriga leverantörer.

EU-direktiv om audiovisuella medietjänster

Den europeiska lagstiftningen på tv-området utgörs av direktivet om audiovisuella medietjänster (AV-direktivet). Under 2018 kom ett ändringsdirektiv. Det är ännu inte implementerat i svensk rätt.

Ändringsdirektivet

Enlig ändringsdirektivet ska medlemsländerna utan onödigt dröjsmål säkerställa att medietjänsterna fortlöpande och successivt görs mer tillgängliga.

Medieleverantörer ska uppmuntras att ta fram handlingsplaner för tillgänglighet som ska överlämnas till tillsynsmyndigheterna.

Det ska också inrättas en kontaktpunkt online som ska vara allmänt tillgänglig för klagomål och information om tillgänglighetsfrågor inom området.

Det ska dessutom säkerställas att information som lämnas vid kriser och som offentliggörs genom audiovisuella medier är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.

Direktivet ska vara genomfört i svensk författning senast den 19 september 2020.

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1808 av den 14 november 2018 på EUR-Lex-europa.se

Implementering av ändringsdirektivet

År 2019 lämnade AV-utredningen betänkandet En moderniserad radio- och tv-lag – genomförande av ändringar i AV-direktivet (SOU 2019:39).

Utredningens uppdrag var att föreslå de ändringar i svensk lag som behövs för att genomföra ändringar i det AV-direktivet och att se över radio- och tv-lagen i vissa andra delar. 

I betänkandet redovisar utredningen bland annat sina överväganden när det gäller tillgängliggörande av program för personer med funktionsnedsättning. 

En moderniserad radio- och tv-lag – genomförande av ändringar i AV-direktivet (SOU 2019:39), på regeringens webbplats