Senast uppdaterad:
Ökad tillgänglighet i befintliga lokaler gör dem mer funktionella och användbara. När en verksamhet ska bygga nya lokaler eller renovera befintliga är det bra att tänka på att de ska vara tillgängliga och användbara redan från början. Det är mer effektivt och kostnadsbesparande än att anpassa lokalerna i efterhand.
Tillgängliga lokaler innebär bland annat att personer med funktionsnedsättning kan ta sig in i byggnaden, röra sig i lokalerna och att det går att utrymma lokalerna vid en nödsituation. Det kan också innebära att det finns skyltar och symboler som alla kan ta del av och att det finns kontrastmarkeringar och hörteknik i lokalerna.
MFD:s lokaler är tillgängliga för fler
I filmen får du en rundvandring i MFD:s lokaler. Den visar hur vi har tänkt och ger exempel på lösningar vi har använt för att skapa tillgängliga lokaler.
Steg 1 - Inventera lokalerna
För att kunna identifiera vilka hinder som finns kan ett första steg vara att inventera tillgängligheten i lokalerna. Genom att göra en inventering går det lättare att prioritera och besluta om åtgärder för att förbättra tillgängligheten.
En inventering kan exempelvis omfatta
- entréer
- reception
- arbetsplatser
- mötesrum
- toaletter
- hörteknik
- skrivare
Inventeringen kan göras på olika sätt. Det går till exempel att göra en egen inventering genom att ställa frågor till besökare och medarbetare eller anlita en tillgänglighetskonsult.