Särskild sårbarhet, särskilt ansvar
Våld
Stödmaterial för att motverka våld mot barn och unga med funktionsnedsättning och kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck mot personer med funktionsnedsättning.
Mellan juni 2023 och februari 2025 har MFD arbetat med ett regeringsuppdrag som består av två olika men sammankopplade delar:
- Den ena delen handlar om att kartlägga och utveckla stödmaterial för att förebygga och upptäcka våldsutsatthet och våldsutövande bland barn och unga med funktionsnedsättning.
- Den andra delen är en fördjupad kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck mot personer med funktionsnedsättning.
Kartläggning och utveckling av stödmaterial om våld mot barn och unga med funktionsnedsättning
Inom ramen för kartläggning och utveckling av stödmaterial om samtal om våld mot barn och unga med funktionsnedsättning har MFD publicerat en rapport med forskning om temat. MFD har också publicerat en kartläggning av de stödmaterial, inklusive kunskapsstöd och kommunikationsstöd, som identifierats inom prioriterade områden.
MFD har även tagit fram två webbutbildningar för yrkesverksamma som i sitt arbete möter barn och unga med funktionsnedsättning.
Den ena webbutbildningen riktar sig till arbetsgrupper och den andra till enskilda som i sitt arbete möter barn och unga. Båda utbildningarna har tagits fram i nära samarbete med Barnafrid och i dialog med yrkesverksamma och företrädare för barn och unga med funktionsnedsättning.
Kartläggningen av stödmaterial visar att det fortfarande finns omfattande behov av kunskap om att barn och unga med funktionsnedsättning utsätts för våld i högre utsträckning än andra. Yrkesverksamma inom verksamheter där våld både kan förebyggas och upptäckas har behov av kunskap om funktionsnedsättningar, funktionshinder och kommunikationsstöd för att kunna samtala om våld med barn och unga som behöver kommunikationsstöd för att kunna uttrycka sig.
Även om det finns en hel del kunskapsunderlag och stödmaterial så känner yrkesverksamma inte till hur de kan få tillgång till dessa. Det gäller kunskapsunderlag, likväl som metoder och arbetssätt för att kommunicera om våld, och nödvändiga kommunikationsstöd för att kunna samtala med barn och unga som har funktionsnedsättningar som påverkar kommunikationen.
Evidensläget är genomgående svagt och det finns behov av mer forskning. MFD:s insatser, dialoger och samarbeten under detta uppdrag har bidragit till bättre förutsättningar för yrkesverksamma att förebygga och upptäcka våldsutsatthet, men mycket arbete kvarstår för att alla barn och unga ska kunna leva ett liv fritt från våld.
Fördjupad kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck mot personer med funktionsnedsättning
MFD har genomfört sex kvalitativa intervjustudier för att identifiera utsatthet och undersöka arbetssätt, metoder samt behov av förbättringar inom verksamheter som möter personer med funktionsnedsättning som utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.
Studierna riktar sig till verksamheter inom skolväsendet, rättsväsendet, hälso-och sjukvården och socialtjänsten i en bred bemärkelse. Majoriteten av intervjuerna har genomförts med yrkesverksamma, men även personer med funktionsnedsättning och egen erfarenhet av hedersrelaterat våld och förtryck har intervjuats.
Kartläggningen visar att utsattheten hos personer med funktionsnedsättning i en hederskontext är svårupptäckt. Många yrkesverksamma pekar på svårigheten att avgöra var gränsen går mellan befogad omsorg från familjen och otillbörlig kontroll och förtryck.
Målgruppens utsatthet i en hederskontext förstärks genom beroendet av familjens stöd och omsorg, vilket också gör det svårare att förstå risker och att värja sig mot våld. Familjers okunskap och skam kring funktionsnedsättningar bidrar också till att begränsa individens möjlighet att få stöd och söka hjälp.
Yrkesgrupper som möter personer med funktionsnedsättning har behov av fördjupad kunskap om målgruppens särskilda sårbarhet och utsatthet i en hederskontext. Verksamheter som arbetar inom exempelvis anpassade skolformer, habilitering och verksamheter enligt lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, behöver förstärkta kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck.
Verksamheter inom exempelvis rättsväsendet och delar av socialtjänsten som utreder våld behöver fördjupade kunskaper om hur våldet kan ta sig uttryck mot personer med funktionsnedsättning.
En identifierad framgångsfaktor är att yrkesverksamma får tillgång till expertfunktioner, antingen inom hedersrelaterat våld och förtryck eller funktionshinder beroende på vilken kompetens som saknas.
Det finns också behov av förbättrad samverkan mellan aktörer samt inom en och samma organisation, såsom kommuner och regioner, i såväl det förebyggande som det reaktiva arbetet. Det finns behov av en förtydligad ansvarskedja i hanteringen av ärenden där barn och vuxna med funktionsnedsättning utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.
En sammanhållen och tillgänglig kunskapsbank för yrkesverksamma, samt en jämlik spridning av kunskapen till verksamheter behövs för ett effektivare arbete.
Förslag för det fortsatta arbetet med att motverka våldsutsatthet
MFD har genom detta regeringsuppdrag bidragit till ökad kunskap om våldsutsatthet hos personer med funktionsnedsättning. Detta med särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck, samt förbättrad tillgång till stödmaterial för yrkesverksamma som möter barn och unga med funktionsnedsättningar som kan skapa hinder i kommunikationen.
Samtidigt återstår ett långsiktigt arbete. Det finns fortsatt stora utmaningar i att synliggöra hur hedersrelaterat våld och förtryck kan ta sig uttryck mot personer med funktionsnedsättning samt att öka kunskapen och utveckla anpassade metoder och arbetssätt inom verksamheter som kan möta målgruppen.
Välfungerande samverkansstrukturer, ett förtydligat ansvar hos berörda aktörer samt tydlig vägledning i arbetet behövs för att bättre förebygga, upptäcka och agera vid våldsutsatthet hos särskilt sårbara grupper.
Publikationstyp
Rapport
Utgivningsår
2025
Antal sidor
120
Artikelnummer
2025:6
ISBN (tryck)
978-91-989334-3-7